14. listopadu můžete MARKA DOUBRAVU (druhý zleva) vidět s kapelou Hm... v Malostranské besedě

14. listopadu můžete MARKA DOUBRAVU (druhý zleva) vidět s kapelou Hm... v Malostranské besedě Zdroj: Archív skupiny Hm...

Je třeba jít do kina. Šest ukázek zaslaných Reflexem komentuje Marek Doubrava

Kytarista, zpěvák, skladatel. Člen kapely Hm … a hlavní postava sboru Doubravánek, jenž například spolupracoval na poslední desce Václava Neckáře. Marek Doubrava je také autorem hudby k Mafiánské opeře, kterou můžete aktuálně vidět v pražském Paláci Akropolis.

KRYŠTOF - INZERÁT

Singl ze stejnojmenného alba kapely Kryštof.

Richard Krajčo má nesporně velké charisma, jenže od první chvíle, co jsem tu kapelu viděl, mi bylo jasné, že já rozhodně nejsem její cílová skupina – tj. rozumím tomu, co dělají, ale mě se to nijak nedotýká. Navíc konkrétně tato píseň už je opravdu příliš obecný pop – až učebnicová ukázka skladby, co hladce zapadne do rádiových playlistů a nebude ničím vyčuhovat.

 

 

DIANA KRALL - THERE AIN’T NO SWEET MAN THAT’S WORTH THE SALT OF MY TEARS

Ukázka z nové desky americké jazzové zpěvačky a pianistky, která vystoupí 12. 11. v pražském Kongresovém centru.

Tohle mě bavilo nejvíc ze všech čtyř nahrávek. Dianu Krall mám povrchně zařazenou do jazzového mainstreamu a netušil jsem, že umí být takhle drsná. Kapela má krásný waitsovský zvuk, bubeník hraje na kotel přes hadr a všichni se tváří jak gangsteři – Diana se neusměje ani při potlesku. A pak je tam krásně dřevní sólo ve stylu Waitsova spoluhráče Ribota, což je pro mě jeden z nejzábavnějších kytaristů. Nádhera.

 

 

WHY? - SOD IN THE SEED

Z nového alba americké kapely, jež vystoupí 9. 11. v pražské MeetFactory.

S cizojazyčným rapem mám problém – nerozumím textům, a to většinou, ani když si je čtu. A to je dost handicap v hudbě, která na textu stojí. Jinak zvuk je vtipný a knír hlavního protagonisty v klipu taky. Z toho soudím, že text by mohl být taky legrační, nicméně já to asi nezjistím, a proto po druhém refrénu odpadám.

 

 

BAUCHKLANG - RHYTHM OF TIME

Rakouská beatboxová pětice vystoupí 25. 10. v pražském klubu SaSaZu.

Bauchklang asi má cenu vidět a slyšet naživo. To pak může vyznít určitě dost hypnoticky, každý záznam tomu hodně ubere. Nicméně i tak je to fajn, akorát já jsem v hudbě čím dál víc závislý na melodii a tu v tomhle stylu samozřejmě nemá smysl hledat.

 

 

Trailer k filmu POSEL

Nový film Vladimíra Michálka. V kinech od 18. 10.

Od Michálka si nejvíc pamatuji Je třeba zabít Sekala. Ten film mě dostal tím, že se hodně lišil od většiny tehdejší produkce, a to zejména svou nekompromisností a nesmiřitelností. Tady to vypadá na dalšího urputného outsidra a v souvislosti s dnešní krizí mužství bychom se asi měli nějak uvědoměle otužovat a hledat (i když evidentně problematické) vzory, takže Je třeba jít do kina.

 

 

Trailer k filmu PODRAZ

Klasika z roku 1973. ČT1 ji uvedla 27. 10. ve 21.45.

Tady ještě žádná krize mužství neexistovala. Redford a Newman jsou ryzí frajeři a je prostě radost to sledovat. To se neokouká.