Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: Profimedia.cz

Berlusconi dostal 1 rok vězení. Připomeňte si jeho nejznámější kauzy

Italský soud dnes udělil bývalému premiérovi Silviu Berlusconimu trest odnětí svobody za daňové úniky při nákupu a přeprodeji televizních práv v kauze Mediaset, kterých se měl dopustit v 90. letech.

 

Původní rozsudek zněl čtyři roky, podle BBC ale musel následně vzít v úvahu italský zákon o amnestii a zkrátil Berlusconimu trest na rok. Protože je ale rozsudek stále nepravomocný, je velmi pravděpodobné, že se odvolá.

 

Expremiér navíc musí zaplatit pokutu deset milionů eur a v příštích třech letech nesmí vykonávat žádnou veřejnou funkci.

 

Po dlouhá léta byl Berlusconi, který loni v listopadu odstoupil z premiérského postu, nejen nejviditelnější italský politik, ale i ústřední postava víc než dvou desítek kontroverzních kauz a afér. Připomeňte si pět nejznámějších:


1. Aféra Ruby (bunga bunga)

Nejčerstvější a zároveň nejpikantnější kauza se točí okolo údajného poměru bývalého premiéra s marockou břišní tanečnicí a údajnou prostitutkou Karimou El Mahrougovou s uměleckým jménem Ruby Rubacuori, která byla v té době nezletilá. S intimnímu styku mělo dojít na jednom ze slavných "bunga bunga" erotických večírků, které pořádal ve své vile. Berlusconi zároveň čelí obvinění, že využil svého vlivu u milánské policie, jež zadržela Ruby za údajnou krádež. Případ na letos na jaře skončil u soudu a zatím není uzavřen.


2. Napojení na mafiánské kruhy


O propojení Berlusconiho a sicilské Cosa Nostry se spekuluje už od sedmdesátých let. Expremiérovo jméno se objevilo v souvislosti s mafiánskými bossy Giuseppem Gravianem a bývalým šéfem italského podsvětí Stefanem Bontadem - přesto, že soud poslal za mříže Berlusconiho zaměstnance a odhaleného mafiána Vittoria Mangana, ve prospěch premiéra hovořil nedostatek důkazů.


3. Spolčení se zednáři

V roce 1990 byl Berlusconi uznán vinným z křivé výpovědi. V sedmdesátých letech patřil mezi členy kvazizednářské lóže Propaganda 2, která usilovala o změnu politických poměrů v Itálii. Když ji však v roce 1981 prohlásil italský parlament za ilegální, Berlusconi se hájil, že byl členem tak krátkou dobu, že nestihl zaplatit ani registrační poplatek. Obě jeho tvrzení byla později vyvrácena. Trestu unikl jen díky amnestii, která byla vyhlášena v roce 1989.


4. Korupční kauza Mills


V únoru 2009 byl britský právník David Mills a bývalý manžel současné britské stínové ministryně pro olympiádu Tessy Jowellové odsouzen za přijetí úplatku ve výši 600 tisíc dolarů (okolo 11 milionů Kč), které mu údajně vyplatil Berlusconi výměnou za falešné svědectví ve dvou procesech ze začátku devadesátých let.


5. Střet zájmů


V době, kdy Berlusconi stál v čele země, bylo mu vyčítáno především jeho mediální angažmá. Jako majitel mediální společnosti Mediaset kontroloval okolo devadesáti procent italského televizního vysílání a údajě měl zásadní vliv na programovou skladbu i personální obsazení. Po kritice Berlusconiho mediálního impéria ve státní televizi RAI byl například v roce 2003 zastaven satirický pořad RAIot.