Takhle o útoku na Václava Klause informoval web televize Fox

Takhle o útoku na Václava Klause informoval web televize Fox Zdroj: Archiv Reflexu (reprofoto)

Takhle o útoku na Václava Klause informovalo BBC
Takhle o útoku na Václava Klause informoval Huffington post
Takhle o útoku na Václava Klause informovaly Times of India
Takhle o útoku na Václava Klause informovala ruská informační agentura Novosti
Britský bulvár Daily Mail dal u Klause prostor pro své klasické dlouhé titulky
13
Fotogalerie

Prezident, který přežil útok hračkou, očima Rusů, BBC i Foxu. Video s „atentátem“ obletělo svět

Po kauze ukradeného chilského pera si zahraniční média opět s radostí napsala další z odlehčených zpráv o Václavu Klausovi, na něhož byl v pátek spáchán „atentát“ airsoftovou pistolí.

 

Záběry z páteční slavnosti, na níž mladý dělník Pavel Vondrouš, nespokojený s politickou situací v zemi, vystřelil zblízka na českého prezidenta plastové kuličky z airsoftové zbraně, si na internetu o víkendu přehráli nebo prohlédli čtenáři webu BBC, diváci americké ultrakonzervativní stanice FOX i odběratelé zpráv ruské agentury Novosti.

 

 

 

Jméno Klaus se skloňovalo také v Indii, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandu, Jihoafrické republice nebo na Kubě, přestože si většina médií vystačila s přebráním strohé agenturní zprávy.

 

Zatímco server BBC se spokojil se krátkým popisem dění na videozáznamu a nezapomněl přidat, že se útočník hlásí ke komunistické ideologii a že je Klaus považován za výrazného oponenta evropské integrace, britský Daily Mail se na webu věnoval celé události obrazem – publikoval fotografie prezidenta, útočníka i zbraně od agentury Reuters.

 

 

Přestože je podle webu Klaus v Česku populární, "jeho ostrá kritika eura, evropské integrace a snahy potlačit ideologii globálního oteplování stejně jako jeho přátelský postoj k Rusku mu vytvořily nepřátele."

 

Možná právě kvůli Klausově náklonnosti sledovali zprávy o kuriózním pokusu o „atentát“, který poukázal na laxní ochranu hlavy naší země, se zvýšenou pozorností Rusové. Na ruském prvním kanálu se útok na Klause dostal dokonce do hlavního vysílacího času a agentura Ria Novosti si všimla i následné rezignace šéfa policejního útvaru pro ochranu prezidenta Jiřího Sklenky.

 

Podívejte se jak se s útokem na českého prezidenta vypořádaly světové zpravodajské weby: