Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: Jan Zátorský / MF Dnes / Profimedia.cz

Konec prohibice. Do prodeje už nesmí jen letošní alkohol bez "rodného listu"

AKUTALIZACE 22:00 Čekalo se na to celý týden a půl. Leoš Heger ve středu večer oznámil, že se už od čtvrtka může na pultech obchodů opět objevit tvrdý alkohol, ale jen ten, který má "rodný list" nebo byl vyroben do začátku letošního roku.

 

Všechny otevřené lahve v podnicích, z nichž se bude dál rozlévat, musí být otestovány a na doložení novějšího alkoholu dostali výrobci lihovin 60 dnů.

 

České likérky zatím nezahálejí. Už během středy fasovaly nové kolky a některé z nich opět zahájily výrobu.

 

Přestože výrobci alkoholu předpokládali, že dnes dojde ke zmírnění prohibice, které navrhl ve vládě ministr zemědělství Petr Bendl, s napětím čekali na večerní oznámení od člověka, jenž ji v pátek 14. září s velkou dávkou úřednické teatrálnosti vyhlásil - ministra zdravotnictví Leoš Hegera.

 

V průběhu středečního odpoledne jsme vám položili otázku, jakými slovy podle vás Leoš Heger zmírnění (případně dokonce ukončení) prohibice oznámí.

 

Čekali jsme od něj suchou úředničinu, ale doufali jsme, že nás, tváří v tvář velké události, která se dotkla celého národa, třeba překvapí. Nepřekvapil... účastníky brífinku (a potažmo diváky České televize, která tiskovou konferenci vlády nabídla v přímém přenosu) ale zároveň přehledně zasvětil do jednotlivých změn.

 

Proto si dovolíme otázku mírně upravit. Nemyslíte, že by si tak významné rozhodnutí zasloužilo z úst ministra zdravotnictví trochu šťavnatější prohlášení než jen suché, "úřednické" oznámení? Troufli byste si napsat pro něj lepší? A co takhle lepší a v jedné větě?

 

Napište ho do následujícího formuláře. Nejvýstižnější a nejvtipnější návrhy zveřejníme na tomto webu v příštích dnech.