Kim Clijstersová

Kim Clijstersová Zdroj: Profimedia.cz

Konec tenisového světa jak ho známe? Odcházejí tenisové jedničky

Podle kalendáře indiánského kmene Mayů je rok 2012 ten poslední. Teorie jsou různé, faktem je, že tento mystický rok je skutečně posledním rokem, kdy na tenisových kurtech vidíme některé osobnosti, jež se výrazně zapsaly do historie tenisu.

 

Kim Clijstersová, Andy Roddick a naposledy Juan Carlos Ferrero. Všichni tři kralovali světovému tenisu. A všichni tři do jednoho ohlásili: Končím!

 

Španěl Juan Carlos Ferrero strávil na čele světového žebříčku ATP osm týdnů (na podzim 2003). O rok později ale vypadl i z první desítky a už se do ní nevrátil. Nenápadný dvaatřicetiletý španělský tenista s přezdívkou „Mosquito“ (v překladu Komár) oznámil své rozhodnutí skončit po říjnovém turnaji ve španělské Valencii. „Bylo to nelehké rozhodnutí opustit svět, ve kterém jste tak intenzivně žil,“ připomněl Ferrero svých čtrnáct let na profesionálním okruhu.

 

Andy Roddick a Kim Clijstersová jsou ve světovém tenisu přece jenom známější tváře. Zejména Clijstersová patřila k nejvýznamnějším ženám na kurtech. K profesionálnímu tenisu se připojila v roce 1997 a po deseti letech ohlásila konec. A to jí bylo teprve čtyřiadvacet let. Během deseti let své profesionální kariéry byla mimo jiné zasnoubená s australským bouřlivákem Lleytonem Hewittem, taktéž bývalou světovou jedničkou. Jejich vztah však nakonec svatbou neskončil. Belgičané určitě nemohou zapomenout na tuhé tenisové bitvy o světový trůn, které sváděla se svou krajankou Justine Heninovou.

 

Pravoruká tenistka se na WTA okruh vrátila po dvou letech v roce 2009 (mezitím stihla porodit dceru Jadu Ellie americkému basketbalistovi Brianu Lynchovi) a jako první hráčka v historii získala grandslamový titul z pozice nenasazené tenistky startující na divokou kartu. Obrázky její dcery Jady Ellie hrající si s trofejí pro vítězku US Open 2009 doslova obletěly svět. Svou bohatou kariéru (20 týdnů v čele žebříčku, 4 grandslamové tituly,  trojnásobná vítězka Turnaje mistryň, vítězství ve Fed Cupu a dalších 41 titulů), kdy si vydělala bezmála 25 miliónů dolarů, uzavřela devětadvacetiletá Belgičanka po svém oblíbeném turnaji US Open. Tam vypadla ve 2. kole s Britkou Laurou Robsonovou.

 

 Andy Roddick oznámil svůj konec na tiskové konferenci v den svých třicátých narozenin. A to - stejně jako Clijstersová - na US Open. „V mém perfektním světě jsem vždycky chtěl skončit kariéru na tomhle turnaji,“ vysvětloval tenista s dělovým podáním. Králem světového tenisu byl dohromady třináct týdnů. Mohlo to být víc, doplatil však na to, že svá nejlepší léta hrál v éře fenomenálního Švýcara Rogera Federera a Španěla Rafaela Nadala. V současné době mu patřila čtyřiadvacátá pozice v žebříčku ATP.

 

Vynikal zarputilostí, na kurtech svou výbušnou povahou často připomínal jiného amerického bouřliváka Johna McEnroe. Čeští diváci mohli Roddickovy cholerické výlevy vidět v roce 2007 při utkání Davis Cupu v Ostravě. Tehdy hodil při tréninku Roddick zlostně raketou na tribuny, našel ji pak rozlámanou na kusy.

 

Na následné tiskové konferenci ale tehdy celou situaci zlehčoval: "Byla to klasická sebevražda. Ta raketa se prostě sama rozhodla." Jako správnému Američanovi mu nikdy nechybělo seběvědomí a nutná dávka drzosti, i když se v posledních letech, zejména díky manželství s modelkou Brooklyn Deckerovou, zklidnil. Jeho tenisovou kariéru ukončil ve 4. kole US Open Argentinec Juan Del Potro.