CITES

CITES Zdroj: Profimedia.cz

Nebezpečné mušličky. Co zásadně nevozit domů jako suvenýr z dovolené

Značné problémy vás mohou potkat, když si na dovolené vytáhnete z moře kus korálu nebo na pláži seberete, případně v obchodu se suvenýry koupíte mušli.

Kráčel jsem pošmourným odpolednem plným deště po návštěvě zdejších jeskyní s paleolitickou malbou severošpanělským Santanderem, hlavním městem Kantábrie, a koukal, co dovézt domů. Pak jsem uviděl za výlohou dostatečně barbarský, šamanský a etnický náhrdelník. Koupil ho pro přítelkyni, nechal si ho zabalit a šel spokojeně pryč. Náhrdelník měl jako nejspodnější díl prořezanou skořápku nějakého mořského plže — „šneka“ — s odkrytou spirálou uvnitř. Nic mi nedošlo.

 

Co je CITES?

CITES je úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Sjednána byla v roce 1973 ve Washingtonu.

Po pár dnech jsem vyšel z jeskyně u dalšího města, spíše městečka u Biskajského zálivu, Ribedeselly, a procházkou šel historickým jádrem. V obchodě se suvenýry jsem uviděl krásné a levné křídlatce, „rohaté“ lastury mořských plžů, které jsou CITES. Když si to tu někdo nakoupí, může mít pěknej pr..er, blesklo mi hlavou. A v tomtéž momentě mi také došlo, že mám v báglu lasturu — byť opracovanou — a že protože mám mušle rád, ale nic o nich nevím, tak vlastně nevím, jestli také není CITES. A jestli není španělská a zda vývoz těchto mušlí Španělé zakázali zákonem. Tak jsem si koupil ještě dva zavinutce (ti CITES ani španělští nejsou) a začal pátrat na internetu. Neumím španělsky a dokázal jsem sice dohledat, že žádná z mých lastur není CITES, ale ty španělské zákony jsem neošetřil.

 

Tak jsem se vydal do turistické informační kanceláře v malém městě, a nevěděli nic. Pak ve větším, totéž, a nakonec v Bilbau, hlavním městě provincie Vizcaya a největším městě autonomního společenství Baskicko. Tam také nevěděli nic, ale zavolali celníkům na letiště a ti jim řekli, že tyhle mušle žádný španělský zákon nechrání a já si je můžu v klidu odvézt.

 

Není to paranoia

Jedenáctého února 2010 zabavili celníci v Praze v poště z Indonésie sedmikilový korál. Dovozce dostal pokutu.

 

Osmého dubna 2011 opět v Praze otevřeli celníci zásilku z Nové Kaledonie a zabavili devatenáct kusů korálů a devět mušlí zévy. Dovozce dostal pokutu.

 

Čtrnáctého července 2011 celníci z Mošnova vzali dvěma ženám vracejícím se z dovolené v Egyptě celkem 37 kusů různých druhů korálů a mušlí a zabavili je. Ženy dostaly pokutu.

 

V říjnu 2011 zabavili pražští celníci zásilku z Koreje, která obsahovala 44 mořských koníků v sušeném stavu. Koníky celníci zabavili a asijského dovozce pokutovali.

 

CITES zvířata, rostliny či jejich deriváty a výrobky z nich lze do České republiky dovézt pouze na základě vývozního povolení země původu a dovozního povolení České republiky, vydaného na základě vývozního povolení. To žádný ze jmenovaných dovozců neměl a je nereálné získat ho dřív než za řadu měsíců. Zákonná lhůta jen v ČR je třicet dnů plus předtím vyřízení vývozního povolení v zemi původu.

 

Existuje lehké změkčení: Občan EU vracející se do Unie bude moci dovézt suvenýry vyrobené ze živočichů a rostlin chráněných CITES a předpisy EU, pokud splňují níže uvedené body: Suvenýr není vyroben z druhů přímo ohrožených vyhubením (CITES A), suvenýr je neživý, nikoli živé zvíře či rostlina, je dovezen pro soukromou potřebu, je součástí osobního zavazadla. Vždy je vyžadováno vývozní povolení ze země původu! A to je během dvou či tří týdnů dovolené v podstatě nemožné získat. Nikdy však nezapomeňte předem zjistit, máte-li v úmyslu mušle nakupovat, zda je to legální podle tamních zákonů. Seznam a CITES chráněných druhů naleznete na www.cites.org (v angličtině).

 

Paranoidní země

Austrálie:
některé mořské mušle a tvrdé korály. Australské úřady dávají vysoké pokuty a někdy i trest vězení.

Dominikánská republika: Zakázán je vývoz nezpracovaného zlata a minerálů včetně larimaru a jantaru, korálů či jiných přírodnin a předmětů vylovených z moře.

Filipíny: Podle filipínských zákonů je úplně zakázáno vyvážet například mušle zév, přestože evropská legislativa dovoluje jejich dovoz do počtu tří kusů na osobu. Povolení nad rámec CITES Filipínci vyžadují také pro všechny korály.

Chorvatsko: Zakázán je vývoz mušlí a všeho „mořského bohatství“. Za černého mořského ježka můžete dostat až tisíce kun pokuty.

Indie: Postihuje se vývoz korálů a želvích krunýřů. Všechny tyto druhy jsou v Indii chráněny nad rámec CITES.

Indonésie: Výrobky ze želvoviny (krunýře mořských želv) je zakázáno vyvážet, pro korály potřebujete zvláštní povolení nad rámec CITES.

Karibské země: Je nutné podle místních zákonů povolení k vývozu u všech suvenýrů z tvrdých korálů. Je ale legální odtud podle místních zákonů vyvážet křídlatce a zévy.

Keňa:
Zakazuje sběr korálů a vývoz výrobků z mořských želv — krunýře a šperky či hřebeny ze želvoviny. Můžete mít i problém s mušlemi.

Mexiko: Obvyklý suvenýr — kovbojské boty — nesmí být vyvezen, když je vyroben z kůže mořských želv. I hřebeny či brýle ze želvoviny je zakázáno vyvážet.

Tanzanie: Vyžaduje povolení pro korály, zévy a všechny další mušle.

Podle materiálů www.cizp.cz zpracoval jxd

 

Líbil se vám tento článek?

Nominujte Reflex.cz v kategorii Zpravodajství v anketě Křišťálová lupa.