Čokovoko

Čokovoko Zdroj: Archív Čokovoko

Pšouk od Buty. Nad pěti ukázkami zaslanými Reflexem se zamyslely ženy z Čokovoka

Textařky, recitátorky a hledačky samplů Zuzana Fuksová a Adéla Elbel z brněnské formace Čokovoko boří mýty o ženském rapu již šest let. Své první album Best of! (2008) umístily zdarma na internet, loni vydaly druhou desku s názvem Hudba a od té doby hojně koncertují. Před měsícem vznikl nový klip k jejich „písni“ Autostimulace.

JOHN CALE  - I WANNA TALK 2 U

Ochutnávka z připravovaného alba Shift Adventures In Nookie Wood. John Cale, bývalý člen Velvet Under­ground, vystoupí 18. srpna na Open Air Festivalu v Trutnově.

Zuzka: Při hodnocení budu uvažovat v termínech pěkný – nepěkný a s vědomím, že tou nejhorší kapelou jsme my, tak se snad nikdo neurazí ... Takže: tohle je takový disco Cohen. Já bych na stáří v eldéence chtěla chodit s pánem s takovým hlasem. Je trochu smutné, že to zní mladistvěji než Buty. To si stáhnu, Bůh mi odpusť.

 

 

BUTY - PÍSEŇ PRÁCE

Videoklip singlu z desky Duperele, květnového alba kapely Buty.

Zuzka: Mám od But moc ráda alba Ppoommaalluu a Normale, ale tohle mi přijde jako takový pšouk ze zkoušky. Že to je singl, je s podivem. V klipu ale pěkné výkony – hlavně smutné oči Anety Langerové a Gott ve frontě. Ta devadesátková estetika je záměr?

Ada: Přestože jsem velká ctitelka desky Normale, na tomto klipu obdivuji jen to, že někdo dokázal sladit termíny té spousty lidí, co v něm vystupují. Můj dojem nespravila ani vzpomínka na Pastrňákův dávný sex-appeal.

 

 

BLUR - UNDER THE WESTWAY

Nový singl kapely Blur, která se dala opět dohromady před třemi lety. Vypadá to ale, že to chlapcům ­úplně neklape a že jejich koncert v Hyde Parku, jenž uzavírá londýnskou olympiádu, bude zároveň koncertem posledním.

 

Ada: Bratři Oasis to opět roztočili. Klidně, něžně, mám z toho až oplodňující dojem – ale skutek proplul na unylé vlně brit­popu. Dostávám chuť pustit si ­death metal.

 

 

BÁRA A LÉŇA (YELLOW ­SISTERS) - VYLITÁ

Ukázka z připravovaného alba ­Mateřská.

Ada: Opět trochu víc rozumím pocitům našich „haters“. Písnička je křečovitá a bohužel mi už od rána nejde z hlavy, což se mi naposledy stalo s Nonstopem proslulého M. D. Je to dobrá zpráva pro ty dvě matky: vodvaz kojením nekončí. Zpěvačky nepochybně umějí frázovat lépe než my, což ale není zas takový problém.

Zuza: Je rozhodně dobře, když se v médiích v sympatických rolích objevují marginalizované skupiny (ženy, židé etc.). Doufám, že i u nás, v Česku, se jednou narodí nějaká vtipná žena formátu americké komičky Sarah Silvermanové. Jinak v kategorii ženského mluvení doporučuji spíš kutnohorský Edoshův Kurník – Trombózu, Bramboru a jejich klučičího poskoka.

 

 

Trailer k filmu TOTAL RECALL

Remake slavného, dvaadvacet let ­starého thrilleru s Arnoldem Schwar­ze­neggerem. V kinech od 16. 8.

Zuzka: Moc nechápu, proč se točí remaky. Staré Schwarzeneggerovy filmy znám všecky, protože je miloval můj bratr a já jsem na ně taky musela chodit. Zajímalo by mě, jak bude v nové verzi vypadat ta ufonka s třemi prsy a ta paní, co se rozprskne a je z ní Schwarzeneg­ger. Od Švarcíka mám ale nejradši Barbara Conana a Conana ničitele – vidět ve druhé třídě pojídání polévky z lidí a pak jít nočním lesem na chatu, to byl velký zážitek.