iPhone

iPhone Zdroj: Profimedia.cz

Máte chytrý telefon? Vědci dokáží odhadnout, kam povedou vaše další kroky

Zdá se to jako naprostá ztráta soukromí, což taky bezesporu je. Útěchou vám může být, že když se „necháte sledovat“, můžete získat řadu výhod a slev. Prodáte své soukromí?

Asi nikoho nepřekvapí informace, že podle dat z mobilního telefonu lze nalézt i polohu jeho majitele. Jenže teď se ukazuje, že z nich lze s velkou pravděpodobností odhadnout i to, kde bude majitel mobilu třeba příští den.

 

Algoritmus vyvinutý týmem britských výzkumníku dokáže přežvýkat souřadnice, na nichž se často vyskytujete a kde se zároveň pohybují vaši přátelé, a dokáže předpovědět, kam se s největší pravděpodobností vydáte v následujících 24 hodinách. Průměrně se sekne prý jen o 20 metrů.

 

Není to až takové překvapení. Už dřívější studie týmu Alberta-László Barabásiho ukázaly, že naše následující kroky lze odhadnout poměrně spolehlivě. Je to tím, že ačkoli sami sebe vidíme jako originální osobnosti, ve skutečnosti žijeme hodně obyčejné životy plné rutiny a zaběhnutých tras. Chodíme stejnou cestou do práce, z ní chodíme do stejných obchodů. Nečekaných zvratů je málo.

 

Mirco Musolesi, Manlio Domenico a Antonio Lima z birminghamské university dokázali tyto zvraty odfiltrovat mimo jiné tím, že ve svém modelu analyzují nejen váš pohyb, ale i pohyb vašich přátel. Tím se riziko překvapivých změn opět snížilo. Jak píše na svém blogu redaktor BBC, systému stačí data od dvou či tří vašich přátel na to, aby fungoval spolehlivě.

 

Se svým geolokačním algoritmem vyhráli letošní soutěž značky Nokia zaměřenou na mobilní data. Podle Musolesiho bude tenhle algoritmus ideální pro komerční účely. Už dnes nám Google nastavuje reklamu podle obsahu našeho e-mailu a stránek, které vyhledáváme. To samé dokáže i Facebook. S novým algoritmem budou mít zase o jeden mechanismus víc k tomu, aby dokonale věděli, kdy a s čím si na nás mají počíhat.

 

Jestli je pro vás odrazujícím faktorem ztráta soukromí, vězte, že už dnes řada společností sdílí pro všechny případy souřadnice z vašeho telefonu s policií. A pravděpodobně bude hůř.