Dvě nejslavnější knihy George Orwella

Dvě nejslavnější knihy George Orwella Zdroj: archiv

Králem našich obýváků je zatím George Orwell. Vypovídá to snad o něčem?

Minulý týden jsme spustili jednoduchý experiment: formou jednoduché hry se vás ptáme, kterou knihu necháte spíš ležet na stole, když se blíží návštěva? První výsledky jsou dost překvapivé.

 

Staré dobré papírové knížky jsou zrádné. Zatímco ebooky jsou hezky anonymní a nikdo na dálku nepozná, co zrovna čtete, obálka papírové knihy vás hned prozradí. A to je základ naší jednoduché hry.

 

Na stránce duely.reflex.cz se vám vždy načtou obálky dvou knížek. Kterou z nich byste raději nechali ležet na stole, když se k vám chystají na návštěvu noví známí?

 

Samozřejmě můžete říct, že rozhodně nejste žádní pozéři a že tam necháte ležet cokoli, co zrovna čtete, a ať si návštěva trhne nohou. A jestli budou remcat, tak je vezmete tou knížkou po hlavě. Ale přiznejte, aspoň na vteřinku se nad tím určitě zamyslíte. Zkuste si hru zahrát.

 

Obývákům vládne George Orwell. Zatím

 

Každá z 169 knih už má za sebou alespoň 500 obývákových soubojů. Jak momentálně vypadá čelo žebříčku?

 

Na prvních dvou místech je George Orwell. Jeho kniha 1984 vyhrála 77,6 % soubojů, druhá je Farma zvířat (75,1 %). Čím myslíte, že to je? Jsou to jistě kultovní knížky, ale v žebříčcích nejoblíbenějších titulů jim obvykle první místa nepatří. Že bychom snad chtěli dát na jevo své názory o současném světě?

 

Na třetím místě je první česká zástupce: Saturnin Zdeňka Jirotky. Český žebříček pak je mimochodem soubojem Milana Kundery a Karla Čapka, kde ten první je mírně úspěšnější: 11. Nesnesitelná lehkost bytí, 14. Válka s mloky, 16. Žert, 17. Povídky z jedné a druhé kapsy.

 

Čelo žebříčku je jinak poměrně moderní. Všechny knihy jsou z 20. století s výjimkou desátého Edgara Allana Poea a jeho Povídek z poloviny 19. století.

 

Vyzkoušejte si duely.