Mockup Beckova nového "alba" - notového zápisu

Mockup Beckova nového "alba" - notového zápisu Zdroj: Beck.com

V prosinci vyjde nejrevolučnější album posledních deseti let. Co je na něm tak zvláštního?

Hudebník Beck vydá v prosinci nové album. Způsob, jakým jej vydá, je buď naprosto šílený, anebo naprosto geniální. O co jde?

Beck Hansen, známější prostě jako Beck, vydá v prosinci novou desku Song Reader. Způsob vydání je hodně neortodoxní: Beck ji vydá pouze v podobě notového zápisu. Jestli ji chcete slyšet, popadněte kytaru / piano / hudební software.

 

Sloupkař webu Forbes.com Will Burns to označil za geniální tah pro generaci, která vyrostla v éře YouTube a obsahu vytvářeného uživateli. A něco na tom opravdu je. Můžete totiž počítat s tím, že se davy muzikantů vrhnou na notový záznam a budou ho zkoušet interpretovat.

 

Scénářů je několik.

 

1. Ideální scénář

Po vydání "desky" bude internet Becka plný. Song Reader se stane oslavou kreativity internetové generace. Objeví se několik skvělých verzí, které se stanou hity. Ne vše bude samozřejmě dobré, ale všechny verze budou svým způsobem správné, protože nebude existovat žádná oficiální interpretace.

 

Beck pak vyrazí na turné a všichni budou hladoví a zvědaví. Jak asi bude znít ta píseň doopravdy? Možná bude aranže měnit, možná bude zvát své lokální interprety na pódium a střihne si s nimi tu "jejich" verzi. Řadě muzikantů pomůže ke slávě. Beck hledá superstar, Internet má talent.

 

2. Pesimistický scénář

Skepse je sem tam vidět v komentářích na Beckově facebookové stránce. Fanoušci možná budou otrávení, vezmou to jako úlet. Někteří budou říkat: "Ne, já fakt nechci slyšet nějakýho nýmanda zpívat něco od Becka. Já chci rovnou Becka!" Nebo: "To se mám jako učit noty? Vtip dobrej, haha, ale teď vážně, kde je deska?"

 

A až na vás na YouTube vyskočí další exot, který si myslí, že když má v iPadu GarageBand, tak je rocková hvězda, a bude na vás chrlit miliontou jalovou verzi Beckovy nepísně, budete marně vzývat ducha Věry Pohlové, co by tak ráda zrušila všechny ty internety.

 

3. Vyčůraně líný scénář

Beck bude v klídku sedět, sjíždět YouTube a hledat ty nejzajímavější aranže. Možná se nechá sem tam inspirovat a až podle nich vymyslí tu svou oficiální verzi, tu pak vydá. A vůbec. Možná je Beck prostě jen lenoch a inovace jsou mu ukradené.

 

4. Kachní scénář

Beck není blázen, v knížce bude někde odkaz a kód na stažení alba, které už má dávno hotové. Nebo deska vyjde hodně rychle po tomhle PR fórku. Beck teď sjíždí weby a válí se smíchy.

 

Možností je spousta, každopádně to bude skvělá hra. Od Becka je to extrémně vtipný krok, který se mu za jistých okolností může velmi vyplatit. Však za pár měsíců uvidíme.

 

Co na jeho krok říkáte vy?