Jiří David

Jiří David Zdroj: Petr Jedinák

Boha masakru sdílím! Šest ukázek zaslaných Reflexem komentuje Jiří David

Jiří David, výtvarník, jenž umístil srdce na Hrad, rozplakal přední světové politiky a demonstroval kouzlo rozpůlených tváří, momentálně pracuje na nové sérii betonových obrazů a zároveň přemýšlí, jaký to má smysl. „Čím více se kloním k tomu, že snad žádný, což mne asi jemně upozorňuje, že by se mohlo jednat i o umění.“


LIANNE LA HAVAS - IS YOUR LOVE BIG ENOUGH?

Titulní píseň z debutového alba britské písničkářky.

V tuto dobu poslouchám čtyři pro mne hodně zajímavé dívky se jmény: Chrysta Bellová, Fiona Appleová, Nicki Jaineová a Regina Spectorová. Každá je zcela jiná a skvělá, takže díky a rád přiřazuji i Lianne La Havas, která mi lehce připomíná svým výrazovým způsobem Norah Jonesovou. Ovšem, ani jedna z nich není tak sugestivní jako Patti Smithová se svým posledním, úžasným albem Banga.

 

 

JABLKOŇ - KDYŽ V NOCI SNĚŽÍ

Píseň skupiny, již postihla fatální ztráta, když minulý pátek zemřel její spoluzakladatel Ingo Bellmann.

Zvláštní, vždy jsem měl Jablkoň zafixovaný jako více sarkastičtější. Překvapila mne nečekaná lyričnost, tklivost a nostalgie. Koukám na rok vzniku a je to už 15 let. Vlastně mi píseň Když v noci sněží lehce náladou připomíná písně, jež naposledy složil Umakart pro Václava Neckáře na album Dobrý časy.

 

 

ROBERT PLANT AND BAND OF JOY - ANGEL DANCE

Ukázka z DVD zachycujícího raritní vystoupení „Live From The Artists Den“, které vyjde koncem červenc.

Není to bohužel nic překvapivého, stále však kvalitní aranžmá, Led Zeppelin to ale rozhodně nejsou. Ovšem poslední věc od Jimmyho Page – Lucifer Rosiny –, to je podivnost, jež mne zajímá, fakt divný!

 

 

Trailer k filmu TEMNÝ RYTÍŘ POVSTAL

Pokračování akční dobrodružné fantasy v režii Christophera Nolana měl premiéru 26. 7.

Neumím hodnotit film podle traileru, omlouvám se a do kina na něj asi nepůjdu, abych nebyl zklamán jako z Promethea Riddleyho Scotta. Jistě si ho však domů obstarám, neopovrhuji tímto žánrem, ale v mém filmovém archívu, čítajícím zhruba 500 filmů, by se asi pohyboval někde na 150. místě, bůh ví, spíše tuším.

 

 

Trailer k filmu POKLAD NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE

Legendární indiánka odvysílána v sobotu 28. 7. od 20.05 na TV Barrandov

No proč ne, přesto nejsem takový gurmán, abych jako intelektuál dával okolí proklamativně najevo, že nutně sleduji i tato díla. Nesleduji, neboť je tolik filmů, jež neznám a měl bych, že si raději na Vinnetoua uchovám svou dětskou vzpomínku.

 

 

Trailer k filmu BŮH MASAKRU

Film Romana Polańského vychází 30. 7. na DVD

Polańského filmy mne vždy zajímaly a nevzpomínám si, že by mne některý z nich vysloveně zklamal. Prostě mu věřím, věřím jeho představivosti i rytmu jeho věcí, které jsem schopen sdílet. Bůh masakru k nim rozhodně přiřazuji. Škoda že u nás podobní režiséři takto dlouhodobě nejsou k mání. A to může Polsko nabídnout nejméně dalších pět. Polski film na to nestačí. Bohužel.