Krajina

Krajina Zdroj: Marek Douša

Proč muži milují prsa

Miluju děti. Zvlášť rád je pozoruju, když jsou tak ve věku od jednoho roku do tří let. Rád se na ně dívám, když se k nim jejich maminky shýbají, aby jim zavázaly tkaničku nebo je přidržely či zvedly po pádu zpátky na nohy.

(Do you want to read this article in English? Use this link.)

 

Je to tak rozkošné, protože když se jejich matky takhle skloní, člověku se nabízí krásný pohled do výstřihu otevřených blůzek či triček …

 

Noo. Možná bych měl začít znovu a jinak.

 

Ano, skutečně miluju ženská prsa. A hodně. A nejsem vybíravý. Velká, malá, zakulacená, špičatá – myslím, že báječné jsou všechny modely.

 

Pochopitelně že nejsem sám. Nedávná studie Viktoriiny univerzity v novozélandském Wellingtonu zjistila, že ženská prsa jsou velmi často vůbec to první, na co se muž na ženě podívá. Mám pocit, že tento zajímavý výzkum provádělo jejich světoznámé Středisko pro studium extrémně očividných předmětů.

 

Než jsem začal psát tento článek, provedl jsem malý průzkum a taky jsem se zamýšlel nad některými otázkami týkajícími se tématu ženských prsou. První, co vás napadne – tedy pokud jste typický heterosexuál –, asi bude: „Kde může člověk sehnat takovou práci, jako má autor tohoto článku, co mu ještě platěj za to, že rozjímá o ženských prsou?“ No, můžete začít třeba tím, že se obrátíte na Viktoriinu univerzitu v novozélandském Wellingtonu.

 

Ale obecně lidi nejvíc zajímá, proč jsou muži ženskými prsy tak přitahováni. Jak se ukazuje, odpověď na tuhle otázku závisí na tom, koho se ptáte.

 

Jste-li žena a položíte tuhle otázku muži, první, co vám asi odpoví, bude nejisté: „Promiňte, co jste říkala?“ A to proto, že právě upřeně zíral na vaše prsa a neměl čas otázku mentálně zpracovat.

 

Pravdou je, že ani vědci si nejsou zcela jistí odpovědí na to, co muže na ženských prsou vlastně tak fascinuje. Novozélandští výzkumníci došli k závěru, že by důvod mohl být evoluční, a dodávají, že větší prsa prý signalizovala vyšší hladiny estrogenu, což byl zas příslib větší plodnosti. Ale připustili, že to může být také proto, že se muži prostě na ženské poprsí rádi dívají. Já pevně doufám, že členové výboru pro udělování Nobelovy ceny už tento překvapující výzkum vzali na vědomí.

 

Zajímavou skutečností je, že ženy jsou jediné samice savců, které mají stálá vyčnívající prsa, zatímco ostatním samicím savců se vytvářejí pouze v období těhotenství. Jeden významný zoolog přišel s teorií, že se u žen vyvinula zakulacená prsa jako sexuální lákadlo pro čelní pohlavní styk (který je považován za nejúspěšnější způsob lidské kopulace), stejně jako se u některých samic savců vyvinuly výrazné hýždě k přilákání samců k pohlavnímu aktu à la vache.

 

V tuto chvíli musím své vyprávění přerušit a přiznat se, že právě do pokoje, kde tohle píšu, vstoupila moje žena. Jakmile si na obrazovce počítače všimla výrazů „výrazné hýždě“ a „pohlavní akt à la vache“, chce vědět, o čem to vlastně dneska píšu. Řekl jsem jí, ať si přečte, co jsem zatím napsal, což naštěstí vyžaduje její mírný předklon …

 

Nicméně nejzajímavějším rysem teorie tohoto zoologa je právě ten aspekt, co bylo dřív: vejce, nebo slepice? Tedy zjištění, že ženy mají prsa v první řadě proto, že jejich poprsí muže přitahuje. Z toho také vyplývá, že muži jsou dnes přitahováni ženským poprsím – jak slavný horolezec George Mallory řekl o důvodu, proč se šplhat na Mount Everest: „Prostě proto, že tu je.“

 

Koneckonců je to příběh s pozitivním závěrem, neboť vědci se také domnívají, že rostoucí obliba čelního pohlavního aktu, podporovaná vývojem ženských prsou, vedla k prohloubení citových vazeb mezi mužem a ženou.

 

To zní smysluplně. Já mohu osobně dosvědčit, že mnohé nejhlubší citové vazby v mém životě začínaly jedinou myšlenkou: No, páni! Takže příště, až budete zírat nějaké ženě na prsa nebo (jste-li žena) až si všimnete chlápka, co vám bude koukat do výstřihu, uvědomte si, že je to úplně normální.

 

A nakonec, jak by řekl George Mallory, prostě „proto, že tu jsou“, nabízíme vám zajímavý zeměpisný výlet:


POHOŘÍ, JEJICHŽ NÁZVY BYLY INSPIROVÁNY ŽENSKÝM POPRSÍM

Ňadra Afroditina (Řecko)

Tetica de Bacares (Španělsko)

Beinn Chìochan (Skotsko)

Maiden Paps (Skotsko)

Paps of Arnu (dvojkopec v Irsku)

Mount Elgon (pomezí Ugandy a Keni)

Bundok ng Susong Dalaga (Filipíny)

Khao Nom Sao (Thajsko)

Cerro Las Tetas (Portoriko)

Grand Tetons (USA)