Done in 60 seconds: Terminátor

Done in 60 seconds: Terminátor Zdroj: YouTube.com

Režiséra českého Terminátora zachránila přítelkyně

Jak vypadá Terminátor po česku? Má jednu minutu, je animovaný a natočil ho Martin Stuchlý, jenž chtěl být českým Spielbergem. Nabízíme další soutěžní příspěvek z klání Jameson Done in 60 seconds, který postoupil do finálové desítky.


Od této chvíle už také máte možnost hlasovat, komu se podle vás šedesátisekundový snímek nejvíc vydařil (deset finálových snímků můžete zhlédnout zde). Výherce soutěže sice vybírá porota, jež jejich jména oznámí 5. 7. na festivalu v Karlových Varech, alespoň symbolicky jí však můžete „napovědět“ hlasem v následující anketě:





Přehrajte si českého Terminátora:




Martin StuchlýMartin Stuchlý|archivProč jsem si vybral Terminátora

Terminátor 2 byl — a ještě stále je — můj nejoblíbenější akční film už od premiéry v kinech v roce 1991. Režisér James Cameron mě ještě s žádným filmem nikdy nezklamal, tohle je můj vzor, je nejlepší!


Kolikrát jsem film viděl

Odhadem to mohlo být snad padesátkrát. Samozřejmě ne pokaždé úplně celý, spíš jsem sledoval a studoval střih, hudbu a tak dále. Znám ho opravdu nazpaměť.


Co byl největší oříšek

Největším oříškem byl asi čas — abych film vůbec stihl do uzávěrky. Jinak to byla fajn práce, takové hraní mě moc baví a určitě to není poslední věc, kterou jsem udělal. A pak nastal ještě jeden zádrhel: když už jsem dofotil scény a převedl je do finálního filmu, zjistil jsem, že jsem měl v plánu nafotit ještě tři závěrečné scény, kde by byl souboj obou terminátorů, jenže mi ze šedesáti povolených vteřin zbývaly už jen tři.


Takže jsem musel zkrátit už nastříhané scény na minimum a závěr, kde jsou oba terminátoři roztaveni, hoooodně zkrátit. Neboli to minutové omezení bylo také oříšek, ale jsem rád, že jsem se s tím popral. No a největší hrůzu jsem pak zažil s namluvením, už jsem si myslel, že neseženu ženský hlas, který by do filmu seděl, ale nakonec mě překvapila přítelkyně. Zvládla to hned napoprvé přesně tak, jak jsem si to představoval, přitom normálně mluví úplně jinak.


Kde jsem se inspiroval

Inspiraci jsem nehledal nikde, spíše jsem to udělal v rámci možností, jež mám. V minulosti už jsem nějaká videa dělal a zastávám názor, že ruční klasická animace má své kouzlo, které počítač prostě nenapodobí, u klasické animace je větší zábava.


Kam mířím

Plány mám od základní školy skoro pořád stejné — malování, portrétování, hudbu, herectví, můj sen je točit klipy, filmy, pohádky a tak dále. Vždy jsem byl strašně nadšený z natáčení čehokoliv, miluju film. K mé lásce k filmu přispěl i Terminátor 2 a v téže době taky Jurský park, chtěl jsem být druhý Steven Spielberg.


Abych měl k filmu o trošku blíž, udělal jsem si aspoň uměleckou školu, obor grafika, dnes už si ale díky technologiím může natočit každý, co chce a kdy chce, a žádné školy k tomu ani nepotřebuje. Momentálně dělám grafika v reklamní agentuře, ale po osmi letech je to trošku jednotvárné a čím dál více mě to táhne k filmování. A vím, že u filmování nakonec stejně skončím, to je, myslím, jisté.