Z představení Sideways Rain

Z představení Sideways Rain Zdroj: Archiv souboru

Z představení Sideways Rain
Z představení Sideways Rain
Z představení Sideways Rain
Z představení Sideways Rain
Z představení Sideways Rain
14
Fotogalerie

Vrchol Tance Praha slibuje trans v dešti

Hypnotické, úchvatné, nesnesitelné i fascinující: těmito slovy popsal Sideways Rain, představení souboru Alias, jímž ve dnech 26. a 27. července vyvrcholí festival Tanec Praha, švýcarský deník Temps. A nemohl ho vystihnout lépe.

 

Alias nebudou v Praze poprvé, milovníci tance si jistě dodnes vzpomínají, jak na stejné přehlídce čarovali už v devadesátých letech. Letošní choreografie má přitom všechny předpoklady stát se stejně nezapomenutelnou. Jejím autorem je Guilherme Botelho, choreograf brazilského původu, zakladatel a dlouholetý umělecký šéf Alias a podle Yvony Kreuzmannové, která za festivalem stojí, půjde i tentokrát o tanec smyslů hraničící s transem.

 

„Název v angličtině popisuje situaci, kdy déšť díky silnému větru nepadá shora dolů, ale ze strany. Přijde mi, že je to přesné jméno pro toto dílo,“ říká Botelho o inscenaci, v níž se tanečníci nikdy nezastaví. „Chtěl jsem vytvořit choreografii o neustálém běhu života, což je samozřejmě těžké téma. Napadl mě obraz řeky a od něj se odvíjí nepřetržitý pohyb tanečníků z jedné strany pódia na druhou,“ popisuje autor.


 

„Vydejte se k řece a pozorujte její proud. Nikdy se nezastaví a žádný okamžik se nezopakuje, plyne stále stejným směrem a strhne s sebou vše, co chce jít proti proudu. Zrovna tak představení Alias není nikdy stejné. Má svá pravidla, od tanečníků vyžaduje extrémní pozornost a fyzickou připravenost, ale nám, divákům, otevírá obrovský prostor pro vlastní imaginaci, příběhy i emoce,“ dodává Kreuzmannová.

 

Guilherme Botelho se narodil v brazilském São Paulu. V mládí ho silně ovlivnily kresby dětských pacientů jeho matky psycholožky a barevná krajina brazilského venkova. Ve čtrnácti letech prostřednictvím díla Oscara Araize objevil tanec, aby se pět let později stal členem Araizova baletního souboru v Grand Théâtru v Ženevě. Po deseti letech nabyl dojmu, že balet je elitářské umění pro hrstku vyvolených, a vyrazil svou vlastní cestou. S vidinou tance založeného na přímém kontaktu s publikem a intenzívní spolupráci mezi členy souboru sestavil soubor Alias, pro nějž od té doby vytvořil na dvacet choreografií.

 

Představením Sideways Rain festival Tanec nekončí, definitivní tečkou za letošním ročníkem bude až 29. června vystoupení proslulého a už i v Česku dobře zavedeného vlámského souboru Ultima Vez. Vstupenky jsou v prodeji v cenách od 150 do 1090 Kč na pokladně divadla Ponec a Hudebního divadla Karlín. Více informací na www.tanecpraha.cz.