Obchod Kogan.com

Obchod Kogan.com Zdroj: Kogan.com

Používáte k online nákupu Internet Explorer 7? Zaplatíte speciální daň

Alespoň pokud budete nakupovat u australského prodejce spotřební elektroniky Kogan.com, který podle serveru BBC ve čtvrtek představil jako první na světě "daň" z používání prohlížeče od Microsoftu.


O celkem 6,8 procent si budou muset navýšit finální částku za svůj nákup všichni zákazníci, kteří se dívají na web prodejce přes Internet Explorer 7. Tím to ale nekončí - daň bude každý měsíc růst o desetinu procenta.


Ze strany majitele obchodu Ruslana Kogana to přitom není žádná zlovůle; chce jen upozornit nevědomé uživatele operačního systému Windows na alternativní prohlížeče a zároveň si vynahradit ztracený čas a náklady, které vynaložil na optimalizaci webových stránek, aby se dobře zobrazovaly na tomto (jeho vlastními slovy) "zastaralém prohlížeči".


Přes Internet Explorer, který v minulosti dlouhodobě okupoval místo nejpoužívanějšího prohlížeče na světě (nedávno jej ale předběhl Google Chrome) totiž jeho web v dnešní době navštěvuje naprosté minimum zákazníků; okolo tří procent.


Každému uživateli Internet Exploreru 7, který se pokusí zaplatit na tomto webu nákup, se tak zobrazí upozornění: "Zdá se, že jste vy nebo váš systémový administrátor byli v posledních 5 letech v kómatu a pořád používáte IE7. Abychom pomohli udělat z Intenetu lepší místo, zaplatíte za svůj nákup na Kogan.com daň ve výši 6,8 %. Je to nutné vzhledem k času, který potřebujeme k tomu, abychom vytvořili web, který se na IE7 zobrazuje správně."


"Množství práce a úsilí investovaného do vytváření normálního vzhledu naší stránky na IE7 se vyrovnalo celkovému času, který jsme potřebovali k navržení webu pro Chrome, Safari a Firefox," vysvětlil majitel obchodu webu BBC.


Přestože Kogan pochybuje, že mu zákazníci "daň" zaplatí, i tak tímto krokem docílil svého - zákazníci na jeho web nebudou chodit přes prohlížeč, který nechce podporovat.


Už dnes se přitom na sociálních sítích objevila řada komentářů, jejichž autoři (samozřejmě příznivci konkurenčních prohlížečů) nešetří chválou nad jeho brilantním nápadem. A co vy, podporujete diskriminaci jednoho prohlížeče?