Čmelák

Čmelák Zdroj: Profimedia.cz

Opilství a alkoholismus v říši hmyzu

Za mých mladých let kdysi kolovala anekdota: „Víte, jak se zbavit vší? Polijete si vlasy slivovicí a vši se opijí. Potom si do vlasů nasypete písek a vši se ukamenují!“ Je všeobecně známo, že alkoholismus mimo člověka se vyskytuje i v říši zvířat (viz Jan Berwid-Buquoy: „Co s ožralými a nafetovanými zvířaty“, Reflex.cz, 10. 5. 2012). Jak to však vypadá s alkoholem v životě hmyzu?

Nepsaným králem opilců v říši hmyzu je čmelák. Ten nezná míru a dokáže se tak zpít, že si přivodí delirium a následnou smrt. Řečeno vulgárně: Čmelák je schopen se uchlastat k smrti. Jiří Švábík v internetovém magazínu Postřehy z přírody o tom píše: „Čmeláci mají mezi lidem pověst zmatených medvídků, často se o nich mluví jako o opilých medem. Já to zatím považoval za obrazná rčení. O to víc jsem byl překvapen …

 

Pozorovaný čmelák se opravdu motal, málem z květu několikrát spadl, dokonce z nepochopitelných důvodů opakovaně zvedal nohu vysoko nahoru a dolů …“ Proto se též opilost čmeláků využívá i k výrobě alkoholických nápojů.

 

V Mexiku se běžně konzumuje hmyz a některé jeho druhy se řadí i mezi jídla s národní tradicí. Domorodci je dokonce stavějí po bok tradičnímu steaku s fazolemi. Následkem zvláštního trávicího ústrojí hmyzu se totiž mění alkohol v jejich tělesných schránkách v cukr.

 

V Jižní Americe jsou vynikající pochoutkou velcí mravenci, kteří byli před konzumací zpiti do němoty sladkým kořeněným vínem (vermut). Chutnají prý jako cucací bonbón. Aby se urychlil proces zalkoholizování, tak se ve Švédsku mravenci vhazují přímo do ginu. Ve Velké Británii pojmenovali svůj nápoj z opilých mravenců rovnou „Ant“, aby nikdo nebyl na pochybách.

 

Konzumace zalkoholizovaných čmeláků se ovšem poněkud liší. V Jižní Americe se jedí zřídka živí, ale vyrábí se z nich vynikající víno. V Indii se zase připravují v kořeněném těstíčku. Dajakové z Bornea je používají k přípravě sladkých omáček a s oblibou je na stůl podávají s rýží.

 

Opilí čmeláci a mravenci nemají v české gastronomii místo a dovolil bych si pochybovat o tom, že by někdy v budoucnu mohli nahradit naše bezkonkurenční – vepřo knedlo zelo!