Mein kroj

Mein kroj Zdroj: Archív

Trapnost a ostuda České televize. Udělala před sudetskými Němci z Čechů pitomce

To, že někdo natočí naprostou hloupost a považuje to za vtipné, se stává. Že něco podobného pak odvysílá Česká televize, se také občas stane, i když by nemělo. Ale že Česká televize pustí dokument, jenž dělá z Čechů velké pitomce před sudetskými Němci a my ji za to musíme platit z našich koncesionářských poplatků, je na pováženou.

 

Postavíte se před budovu, v níž se koná v Augsburgu sjezd sudetských Němců a jejich potomků, kteří byli vyhnáni z Československa, používáte zpotvořenou němčinu, tváříte se jako kretén, chováte se jako blázen, ptáte se na úplné nesmysly, máte na krku bolševický pionýrský šátek, na ramenou blikátka ze starého auta a na sobě krátké kalhoty, jaké jsme kdysi viděli v Sudetech. To vše natočíte na kameru a říkáte tomu dokument. Dokonce tvrdíte, že je to nesmírně vtipné, i když se nikdo nesměje. Převažuje pouze stud a trapnost.

 

Hovořím o nesmyslném dílku režiséra Martina Duška (ten si to i sám odehrál) s názvem Mein kroj. ČT i někteří jiní lidé hovoří o tom, že Dušek si jen zahrál na „českého Borata“, ale už pouhá zmínka o skutečném Boratovi (tedy vynikajícím britském komikovi Sachovi Baronu Cohenovi) je ubohou obezličkou, aby byla k dokumentu připoutána pozornost.

 

Zbláznit se musela i rozhlasová stanice BBC World Service, jež Mein kroj popsala jako „nesmírně zábavný dokument, který je zároveň závažným pátráním po identitě a příslušnosti ve střední Evropě“.

 

Jestli pátrání po identitě vypadá tak, že se v převlečení za šaška (vydáváte jej za kroj z České Lípy) domáháte vstupu na sraz sudetských Němců, tak je to přinejmenším hloupost. Ještěže se ti naši Němci k Duškovi chovali slušně, snažili se ho chvíli i pochopit, co vlastně chce, ale to se zjevně nepodařilo. Naopak Němci si, a oprávněně, museli myslet, že Češi jsou pitomci, když vyvádějí takové věci.

 

V závěru neboratovské hlouposti pořadatelé srazu zcela správně nechali Martina Duška zadržet policií. Otravným bláznům se musí normální lidé bránit. Jenže přichází největší trapnost a ostuda dokumentu — Dušek vykřikuje, že je to odsun, a naráží tím na skutečné vyhnání sudetských Němců, kteří stojí opodál.

 

Zřejmě zapomněl, že při vyhnání byly tisíce lidí zavražděny, že se jedná u sudetských Němců dodnes o trauma jejich národa. Jistě, i na odsun se dá pohlížet s nadhledem a odstupem, ale dělat v této souvislosti pitomce z Čechů i Němců je zvrácenost.

 

Česká televize vysílala dokument Mein kroj 15. dubna a pak ho opakovala 18. a 20. dubna.