Google Doodle na počet Jana Kaplického

Google Doodle na počet Jana Kaplického Zdroj: Google

Karel Čapek
Josef Lada
Jaroslav Seifert
Spejbl a Hurvínek
Den stromů
15
Fotogalerie

75 let od narození Jana Kaplického připomíná i Google. Podívejte se na 15 podobných poct

Dnes uplynulo 75 let od narození českého architekta Jana Kaplického (1937 - 2009). Narozeniny připomněl svým českým uživatelům i největší vyhledavač Google. Ten totiž při vybraných jubileích mění své logo na úvodní stránce google.cz a učinil tak i dnes, na Kaplického počest.

 

Kdo dnes přijde na úvodní stránku vyhledavače, uvidí logo Google zahalené pod konstrukci, která nápadně připomíná Kaplického "blob", tedy bohužel nikdy nerealizovaný návrh nové budovy Národní knihovny. Když čtenář na logo klikne, dostane se na výsledky vyhledávání pro sousloví "Jan Kaplický".

 

Kaplický se tak přidal mezi hrstku českých osobností, kteří měly svůj "otisk" na úvodní stránce Googlu. Většina z nich se ve vybraný den zobrazila pouze návštěvníkům z České republiky, někdy i Slovenska.

 

Největší "zásah" měl Google Doodle (jak se upraveným logům Google říká) na počest Alfonse Muchy. Kromě Česka a Slovenska jej viděli též návštěvníci webu v Izraeli, Maďarsku, Srbsku, Francii, USA, Řecku, Japonsku a Španělsku.

 

Celkem 15 log s českým původem si můžete prohlédnout v naší galerii, všechny světové Google Doodle pak najdete na webu Googlu.

 

 

Kauzu Jan Kaplický si můžete přečíst v zítřejším vydání Reflexu (16/2012).

 

 

 

Kdo byl Jan Kaplický:

 

Architekt JAN KAPLICKÝ se narodil 18. dubna 1937 v Praze. Jeho otec Josef Kaplický byl sochař a malíř, profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové, matka kreslila pro řadu publikací květiny. V letech 1955 až 1956 pracoval jako kreslič ve Státním projektovém ústavu v Praze. V období 1956 až 1962 studoval architekturu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V letech 1964 až 1968 měl v Praze soukromou architektonickou praxi.

 

Roku 1968 odjel do Velké Británie a už se nevrátil. V roce 1975 získal britské občanství, o čtyři roky později založil s Davidem Nixonem architektonické studio Future Systems. V letech 1982 až 1986 učil v Architectural Association. V roce 1999 mu byla udělena Stirlingova cena. Roku 2000 se stal čestným členem RIBA. V roce 2002 vyšla v Česku kniha Future Systems, představující jeho uskutečněné i nerealizované projekty, v roce 2005 pak knihy Album, Česká inspirace a Sketches.

 

V roce 2007 jeho studio Future Systems zvítězilo v mezinárodní soutěži na novou budovu Národní knihovny v Praze na Letné a rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové mu udělil čestný doktorát.

 

Z prvního manželství s architektkou Amandou Leveteovou (v roce 1989 vstoupila jako partnerka do Future Systems) má čtrnáctiletého syna Josefa.

 

Jan Kaplický zemřel 14. ledna 2009. Ve stejný den se mu narodila dcera Johana.

 

Kauzu Jan Kaplický si můžete přečíst v zítřejším vydání Reflexu (16/2012).