Zelený Raoul s Petrou Paroubkovou

Zelený Raoul s Petrou Paroubkovou Zdroj: Reflex

Zelený Raoul vydržel, Paroubková omluvu za komiks v Reflexu nevysoudila


Petra Paroubková (38), manželka expremiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, opět neuspěla se svou snahou, aby se jí Reflex omluvil za karikaturu v komiksu Zelený Raoul. Nejvyšší soud její dovolání odmítl. Ona sama se zatím k rozhodnutí soudu pro Reflex nevyjádřila.


Paroubková v polovině března v rozhovoru pro Reflex řekla, že pořád chce vysoudit omluvu, protože se karikatura v roce 2009 (sporný díl Zeleného Raoula si můžete přečíst zde) dotkla jí i její dcery. „Nechci, aby mě někdo vyobrazoval při tom, jak plodím své dítě. Moje dítě je pro mě svaté. Ten komiks byl vůči mně zlý a nechutný,“ řekla Paroubková a narážela tím na to, že se tehdy v Zeleném Raoulovi objevila v době, kdy byla těhotná.

 


Nejvyšší soud rozhodl v březnu bez veřejného jednání a v pondělí usnesení zpřístupnil ve své internetové databázi.

 

Paroubková v dovolání tvrdila, že rozsudek spočívá v nesprávném právním posouzení věci. Nejvyšší soud se ale jejími argumenty blíže nezabýval a sdělil, že „dovolatelka sice vymezila řadu právních otázek, ty však neumožňují dovodit, že by ve vztahu k napadenému rozhodnutí mohly být hodnoceny jako otázky zásadního právního významu“.

 


Teď se ještě může Petra Paroubková teoreticky obrátit na Ústavní soud. K tomu už předtím ústavní stížnost podala, ale ten ji odmítl pro předčasnost — Paroubková měla správně počkat, až se k její kauze vysloví také Nejvyšší soud. Což se stalo teď.