Shnilé jahody

Shnilé jahody Zdroj: Profimedia.cz

Obchodníci prý dovozem potravin šetří náklady i čas. Využívají ho k ukrývání plesnivých jahod a přelepování etiket?

Čeští obchodníci podporují dovážení potravin i ze vzdálených zemí, protože se tím ušetří čas a sníží náklady. Že by tím mysleli úsporu času, který se dá využít například na přelepování etiket na obalech? ptá se s úšklebkem Tereza Spáčilová ve víkendové Aréně Reflexu.


Podle českých obchodníků se vyplatí dovážet potraviny ze vzdálených destinací. „Snižují se tím náklady i finální cena, šetříme čas a můžeme kontrolovat jejich kvalitu,“ tvrdí mluvčí Aholdu Judita Urbánková.


Tereza Spáčilová na to ale s jistou dávkou sarkasmu namítá: "No jistě, ušetřený čas se hodí. Třeba na přelepování etiket na obalech. Nebo na hledání jahody, pod kterou se spolehlivě schová těch pět plesnivých... Kdyby tak mluvčí při vymýšlení výmluv aspoň přemýšleli."
 

S jejím názorem souhlasilo 94 procent hlasujících čtenářů. Někteří z nich na Facebooku debatovali o tom, jak může dovoz potravit ušetřit obchodníkům peníze. "Asi jsem natvrdlý, ale nerozumím jak nebo čím se ušetří čas a finální cena při dovozu potravin ze vzdálených zemích?" píše například čtenář Lukáš Hudec.


Miloš Kajman mu na to odpovídá: "Ušetřej tak, protože koupí v Polsku dotovanou zeleninu a ta i s cestou je levnější, nežli od našich zemědělců. Pokud si u nás najmeš lidi na sklizeň jablek, musíš zaplatit 'minimální mzdu', a zaplatit za 'zaměstnance' zdravotní a sociální a tak dál. Sklizeň a úroda se tak prodraží, že se z toho p*****š :-)"


A Martin Tic upozorňuje na často diskutovaný rozdíl mezi kvalitou dovážených potravin v Česku a zahraničí: "Kdyby dováželi kvalitní potraviny a prodávali je za přijatelné ceny, nikdo by neřekl půl slova. Proč to nejde jako v Německu? Mlíko co chutná jako mlíko a stojí ty samé peníze jako cosi zde ředěné vodou, sýr co je v něm sýr a ne jakási náhražka, 1kg výborného jogurtu cca za 50č, nebo těstoviny z kterých po uvaření není s*ačka. Podotýkám že vše základní řada, něco jako má Ahold euroschopper. Lidi pokud máte možnost a nejezdíte, začněte a přestaňte podporovat zloděje co se vydávají za obchodníky," vyzývá ostatní čtenáře.

 

 



Chápete úvahu Víta Bárty, který chce přes odsouzení za korupci dál bojovat za zlepšení politické kultury v Čechách? Hlasujte v Aréně Reflexu na webu Reflex.cz a diskutujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme v zítřejším vyhodnocení.