Charles Forman

Charles Forman Zdroj: (CC) Brian Solis. www.briansolis.com

"Technologický playboy" se stal ze dne na den multimilionářem. Díky hře, po níž šílí svět

Jeden den měl na kontě necelých 1700 dolarů a nevěděl, co se životem, o den později se topil v desítkách milionů. Dvaatřicetiletý zakladatel herní společnosti Omgpop Charles Forman se svezl na celosvětovém zájmu o novou sociální hru Draw Something (Nakresli něco), kterou si v posledních týdnech stáhlo na své mobilní zařízení přes 35 milionů lidí.

 

 

Podle serveru Gawker se tak výstřední vývojář a přezdívaný "technologický playboy", který na sociálních sítích proslul snímky, na nichž vystavuje na odiv své svaly, zařadil mezi nejzajímavější čerstvé milionáře technologického sektoru.

 

Připomíná to tak trochu pohádku o Popelce, která našla tři zlaté oříšky. Vývojářskému studiu Omgpop ale k úspěchu stačil jen jeden.

 

Studio, které Forman spoluzaložil v roce 2006, se po dlouhá léta potácelo na pokraji úpadku. Přestože do něj investoři podle The New York Times napumpovali sedmnáct milionů dolarů (v přepočtu zhruba 316 milionů korun), žádná z vytvořených pětatřiceti her se nestala skutečným hitem. Podle bývalých zaměstnanců, kteří byli obeznámeni s finanční situací, prý společnosti hrozilo, že do května zkrachuje.

 

Pak ale současný generální manažer studia Dan Porter narazil na zlatou žílu. V únoru Omgpop nabídnul uživatelům dvou silných mobilních platforem Apple iOS a Android jednoduchou, ale chytlavou hru Draw Something, v níž mají vždy dva hráči za úkol kreslit a na základě vytvořených obrázků hádat jedno konkrétní slovo.

 

Pokud si chcete udělat bližší představu, pusťte si následující video:

 

 

 

 

 

První den si hru stáhlo v celosvětovém měřítku nevýrazných 30 tisíc uživatelů. Zajímavé věci se začaly dít až o deset dnů později, kdy část světa propadla "výtvarnému" šílenství. Placenou (za 99 centů nebo pencí) či neplacenou (s přidanou reklamou) aplikaci si v té době stáhnul první milion lidí, kteří své příspěvky začali umisťovat na sociální sítě Facebook a Twitter.

 

Draw Something se bleskurychle vyšplhalo do čela žebříčku nejstahovanějších neplacených aplikací v Apple App Store a upoutalo pozornost topmanažerů z mamutí herní společnosti Zynga, jež stojí za veleúspěšnou (a mnohými uživateli proklínanou) facebookovou hrou s tematikou farmaření Farmville.

 

 


Zynga minulý týden bez většího rozvažování koupila celou společnost Omgpop za astronomických 180 milionů dolarů (přes 3,3 miliardy korun). A tučnou částku dostal i Forman, který před rokem studio opustil, ale ponechal si podíl společně s vlivem na chod Omgpopu v představenstvu. Přestože neupřesnil, kolik mu na účtu přistálo, připustil, že mnohem víc než 22 milionů dolarů (téměř 370 milionů korun).

 

Nebýt šťastné trefy do vkusu hravých uživatelů tabletů a mobilních telefonů, pravděpodobně by si excentrický vývojář k takovému výdělku nikdy ani nepřičichnul.

 

Nepomohla mu však jen souhra příznivých okolností. Po internetové bublině na přelomu tisíciletí se totiž rychle nafukuje bublina nová. Ve hře jsou tentokrát mobilní technologie a aplikace a i v ní se pohybují predátoři v podobě technologických gigantů s miliardovými rozpočty, kteří neváhají pohltit jakýkoliv start-up, který zajiskří potenciálem. Doufejme, že tentokrát už nepraskne.