Tetování

Tetování Zdroj: Stanislav Krupař

Propojili byste své tělo s telefonem? Nokia si patentovala vibrující tetování

Konkurence mezi výrobci mobilních telefonů je tvrdá a společnost Nokia, která před několika lety zaspala rostoucí zájem trhu se smartphony, nyní dělá všechno pro to, aby se od svých rivalů odlišila. Podle serveru BBC si proto v USA zažádala o patentování magnetického tetování, které člověku zavibrováním oznámí hovor, příchozí zprávu, nebo mu třeba odemkne zaheslovaný telefon.


Tetování je podle popisu v patentové žádosti tvořeno feromagnetickou látkou, jíž je možné na kůži nejen tetovat, ale i sprejovat nebo lepit. Trvalou nebo dočasnou ozdobu těla, která o sobě dává vědět různě intenzivními vibracemi, (může být ale i průhledná) může majitel následně spárovat s mobilním zařízením.



Ke zklamání zájemců, kteří už se radují z představy vibrujícího tetování umístěného na těch "správných" místech, nová technologie údajně funguje jen na paži, břichu, prstech nebo nehtech.



Pod vibrujícím magnetickým tetováním se jako hlavní vynálezce podepsal Zoran Radivojevič z britské Cambridge. V žádosti je uvedeno hned několik příkladů využití jeho technologie - například oznámení vybité baterie, přijaté zprávy, přijatého hovoru či upozornění v kalendáři.



Tetování může zároveň fungovat i jako magnetická klíčenka - zařízení spárované s konkrétním člověkem se pak odemkne jen ve chvíli, kdy je v bezprostřední blízkosti.

 

 


Podle Marka Pawlowského, redakčního ředitele společnosti PNM zaměřené na technologický výzkum, ale nebude uvedení vibrujícího tetování na trh jednoduché: "Patent Nokie naznačuje, že může být jejich magnetická značka neviditelná - to může být pro některé lidi lákavé. Ale v krátkodobém ohledu si myslím, že se lidé budou dívat s nedůvěrou na cokoliv tak invazivního jako je tetování a na věci, které mají potenciální zdravotní účinky," řekl BBC.