Džínsy

Džínsy Zdroj: Profimedia.cz

Džínsový král je terorizován padělky od textilních pirátů

Americká firma Levi Strauss & Co. o sobě tvrdí, že již od 19. století vyrábí nejlepší džínsy na světě. Jedná se tedy o jakéhosi nekorunovaného krále v této oblasti. Bývalý ředitel společnosti, Robert D. Haas, vidí důvod úspěchu takto: „Veškeré naše značky a podniky vznikly kombinací dvou faktorů: neustálou výrobou nejlepších druhů zboží na světě a současně poskytováním špičkových služeb. Tím jsme si získali nejen důvěru zákazníků, ale i vlastních zaměstnanců stejně jako podporu všech koutů zeměkoule, kde úspěšně operujeme.“

To je patrně signál pro mazané podvodníky a bezcharakterní podnikavce zboží firmy Levi Strauss & Co. pokud možno v co největším počtu padělávat. Méněcenné repliky se řinou hlavně z asijského kontinentu – po statisících. V letech 2000–2010 se v evropských přístavech a letištích podařilo celníkům zabavit padělané „straussky“, včetně dalšího falešného džínsového zboží, za 200 miliónů US dolarů.

 

V nizozemském Rotterdamu odhalila přístavní policie v srpnu 2011 jeden lodní kontejner s 21 600 padělanými džíny „Levis 501“. Zakrátko nato se objevila podobná zásilka v německém Hamburku. V říjnu 2011 přistála v anglickém Liverpoolu nákladní loď z Brazílie. Na palubě bylo odhaleno 8000 padělků klasických džínových bund „Levi Strauss & Co.“. Hlavním producentem těchto nekvalitních replik je bezpochyby Indočína. Jinak z této části zeměkoule se dopravují do francouzských přístavů padělky onoho amerického koncernu takřka denně. Paříž si s tím doslova neví rady.

 

Ale například i čeští celníci, hlavně na hranicích mezi ČR a Rakouskem, mají plné ruce práce. V posledních deseti letech zabavili tisíce napodobenin „Levi Strauss & Co.“. Jednalo se hlavně o džínsy „Levis 501“, „Levis 751 Standart“, bundy „Slim Fit Trucker“ a boty „Hob Cap“. Zatím není naděje, že by kriminální trend textilních pirátů v daném směru nějak hodlal polevit. Spíš naopak! Jak je to možné?

 

Kalifornský džínový gigant odhaduje, že ho ročně připraví prodej padělků až o jednu čtvrtinu celkového tržního obratu. Aniž by si to snad uvědomoval, k řádění textilních pirátů ve značné míře přispívá sám koncern. Dnes se totiž žádné džínsy Levi Strauss & Co. na území USA nevyrábějí. Veškerá produkce se zhotovuje v cizině, a hlavně v zámoří. Nejen pro české, ale i francouzské či britské celníky je velmi těžké rozeznat, co jsou „originál straussky“ vyrobené v Bangladéši a co je „falzifikát“ z Vietnamu při stejné kvalitě a vzhledu.

 

 

Poznat lze pouze na první pohled nepodařený zmetek a těch je čím dál tím méně, neboť mazaní textilní piráti si načerno kupují originál knot-how od některých zkorumpovaných manažerů firmy Levi Strauss & Co. Ta disponuje ve světovém měřítku štábem asi 10 500 zaměstnanců v Bruselu (kompetentní pro výrobu na Středním východě a v Africe) a v Singapuru (kompetentní pro výrobu po celém asijském kontinentě). Tak rozsáhlá síť je prakticky nekontrolovatelná …

 

Může se vám potom přihodit to, co se stalo jedné skupině bavorských turistů v USA, kteří se vydali extra do Kalifornie, aby si v San Francisku koupili originál „straussky“ přímo ve firemní prodejně. Veškeré výrobky byly opatřeny výšivkou „Made in China“. Vyděšení Bavoráci se domnívali, že jde o padělek, a vehementně drželi nejapnou cedulku před nosem prodavačky. Ta reagovala velice ležérně a klidně: „Ano, dámy a pánové. Veškeré džínové produkty našeho podniku na území USA jsou vyráběny v komunistické Číně!“ Turisté nechali ležet zboží na pultě. Vrátili se domů do Bavorska bez „originál straussek“ tak, jak přijeli: v krátkých kožených kalhotách a s tyrolákem na hlavě – ty se zatím v Číně nevyrábějí.