Ústřice

Ústřice Zdroj: Profimedia.cz

Irsko je ústřicová velmoc. Poráží ve spotřebě i Francouze

Kdysi byly ústřice vybranou pochoutkou králů a vysoké šlechty, hlavně ve Francii. Avšak časy se podstatně změnily. Dnes si tuto lahůdku může dopřát doslova každý. Přesto – a to je nutné podotknout –, pravý labužník se sotva zajímá o importované ústřice a dává jednoznačně přednost originálu přímo na místě. Pro něho jsou prvotřídní pochoutkou pouze ty, které byly právě vytaženy z moře.

Kdybychom se zeptali průměrně informovaného jedince, kde se na světě sní nejvíce ústřic, určitě by odpověděl: „Ve Francii!“ Ovšem, chyba lávky. Nejvíce ústřic se zkonzumuje v Irsku. Tento „zelený ostrov“ je doslova ústřicovou velmocí. V městečku Galway, ve stejnojmenném hrabství, se dokonce každý podzim koná mistrovství světa v otvírání a polykání ústřic. Ústřice se přitom jedí za živa, dokud se ještě hemží ve skořápce. Jedna porce má dvanáct kousků. Dosavadní rekord drží majitel malebné irské hospůdky Mac Swigan: 150 zkonzumovaných ústřic za hodinu!

 

Přestože Irsko 90 % výlovků vyváží do zemí kontinentální Evropy, zbývá jich na „zeleném ostrově“ tolik, že je nelze pojídat klasickou metodou: pokapat citrónem, vysrknout za živa ze skořápky, zajíst plátkem bílého chleba a poté spláchnout pořádným douškem černého piva, zvaného „Guinness“. Tím pádem se z ústřic vyrábějí polévky, nádivky, paštiky a pikantní omáčky, aby bylo vůbec možné nadměrné množství tohoto zboží vykoupit. Ústřice jsou v Irsku, po černém pivu a irské whisky, třetím nejúspěšnějším vývozním artiklem. Dokonce i Francie, tradiční konzument této pochoutky, kryje svoji poptávku částečným dovozem ze „zeleného ostrova“.

 

 

Dopisovatelka anglo-amerického magazínu „Spotlight“ Steenie Harveyová se dotázala starosty městečka Galway, jak je to možné, že irské pobřeží přináší tak gigantickou úrodu zmíněné lahůdky: „Ústřice potřebují extrémně čistou mořskou vodu. Naše západní pobřeží je nejčistší mořskou oázou v Evropě. Není tam ani špetka chemických odpadů. Kdyby se dala slaná voda pít, vyváželi bychom nejzdravější pitnou vodu na světě.“

 

Snad ještě drobný informační dodatek: Ve srovnání s ostatními potravinami obsahují ústřice největší množství zinku. Onen chemický prvek povzbuzuje produkci testosteronu a právě tento mužský pohlavní hormon zodpovídá za kvalitu mužské potence. Já bych tento dar mořských hlubin tedy v žádném případě nepodceňoval!