Semafory

Semafory Zdroj: Archív

JXD vás přesvědčil: Týc měl pokutu zaplatit

V hlasování na reflex.cz se střetly výroky Jiřího X. Doležala a Romana Týce. V anketě vyhrál Jiří X. Doležal, debatě na Facebooku ale dominovali zastánci Romana Týce.

 

Roman Týc se nechal slyšet: "Kdybych tu pokutu zaplatil, přistoupil bych na to, že je to trestný čin, ale já jsem přesvědčený o tom, že to (záměna skel na semaforu) trestný čin není. (Roman Týc pro MF Dnes)".

 

Na to Jiří X. Doležal namítá: "Pokud není trestný čin poničit cizí věc, kdy mě nechá Roman Týc natřít mu mopeda na růžovo? Na cizím majetku se umění páchat nesmí."

 

Čtenáři hlasovali, ke kterému pohledu se přiklánějí více. Výsledek? Týc získal 40 %, Jiří X. Doležal 60 %.

 

V diskusi lidé fandili Týcovi

 

V debatě na Facebooku to ale vyhrál naopak Týc. Jaké byly nejčastější argumenty?

 

Jaroslav Janota, jeden z mála lidí, kteří souhlasili s Doležalem, upozorňuje na hlavní riziko s uměleckým počinem Romana Týce: "Změny vzhledu obvyklých symbolů mohly způsobit nehody a dokonce ohrožení života. Je to stejně blbý nápad jako upravit návěstidla vlaků, vzhled dopravních značek, změnit barvu světelných signálu upozorňující letadla na komíny či vysoké budovy nebo změnit barvu světelného signálu přímořského majáku. Pokuta byla naprosto oprávněná." Argument podpořilo 5 dalších fanoušků kliknutím na "to se mi líbí".

 

"Přepalcovala" ho ale Kateřina Měřinská, která reaguje: "Provoz tímto nijak neohrozil, nezměnil barvu, a že ti panáčci vypadali jinak? No a? Takže JXD by mu nemohl natřít moped narůžovo pokud už teď není růžový, leda doplnit stylisticky vhodné malůvky apod. nepřijde mi, že by je poškodil, účel to splnilo."

 

Hned 18 palců dostal argument Vojtěcha Káninského: "Mně se líbí, že třeba v Anglii chápou streetart s nadsázkou a díla Banksyho se stala kultovní. I když porušuje zákony, jeho tvorba patří do města, které tímto dostává úplně nový rozměr. I kdyby se znala jeho totožnost, nikdo ho ani nechce dostat za mříže! V tom je to kouzlo :) Anglie ho potřebuje a my potřebujem také mladé umělece. Takže jsem na straně Romana. I když porušil zákon, tak ho měli nechat jen díla odstranit. A příště ať si dává větší pozor. :)"

 

Další čtenáři zdůrazňují, že Týcovi by spíš patřilo poděkování za to, jak nudné semafory ozvláštnil. Nesouhlasí ani s tím, že by semafor byl "cizí majetek". Rafael Stárek říká: "Komu patří semafor a za čí peníze byl pořízen? Cizí majetek ? Ničení? Roman NÁŠ nudný semafor NA SVÉ NÁKLADY vylepšil !! DĚKUJEME !!!"

 

Velká debata se vedla o tom, zdali je počin Romana Týce umění nebo ne. Celou diskuzi si můžete přečíst na Facebooku.

 

Dnes Töpfer vs Čermák

 

Dnes je zde nová Aréna Reflexu. Na homepage reflex.cz si můžete přečíst střet výroků Tomáše Töpfera a Miloše Čermáka o časové náročnosti "senátořiny".