Telefonní budky, které nadou návštěvníci v centru města, umožňují videohovory a zobrazují i webové stránky..

Telefonní budky, které nadou návštěvníci v centru města, umožňují videohovory a zobrazují i webové stránky.. Zdroj: Deutsche Telecom

Telefonní budky, které nadou návštěvníci v centru města, umožňují videohovory a zobrazují i webové stránky..
Friedrichshafen si Deutsche Telecom vybral z 51 německých měst.
Thomas Eisenpreis a jeho rodina patří mezi \\"vyvolené\\" obyvatele, kteří žijí v \\"chytré\\" domácnosti.
Elektroměr napojený na internet má ve Friedrichshafenu 1500 domácností. Mohou si snadno zkontrolovat spotřebu.
Online školka usnadňuje umístění dětí. Přehledně totiž eviduje nabídku i poptávku.
9
Fotogalerie

Byli jsme ve městě budoucnosti. Leží na břehu Bodamského jezera

Vítejte ve městě, kde zítra znamená včera. Kdyby starosta německého Friedrichshafenu hledal nový slogan, nemohl by si vybrat lépe. Šedesátitisícové městečko u Bodamského jezera, z něhož se na konci 19. století vznesla do vzduchu první vzducholoď Zeppelin, si totiž před pěti lety vybral operátor Deutsche Telecom jako „laboratoř budoucnosti“.

Mateřská společnost českého T-Mobilu zde ve spolupráci s radnicí vyzkoušela přes čtyřicet technologických inovací a prototypů, které měly místním lidem usnadnit život.

 

Že jsme se ocitli v tak trochu jiném městě, bychom si však na odpolední procházce centrem Friedrichshafenu téměř nevšimli. Na budově banky na nábřeží září nápis T-City (o tento titul se ve výběrovém řízení v roce 2006 ucházelo celkem 51 německých měst) a na několika místech jsme narazili na futuristické „telefonní budky“ s možností videohovorů, přístupem na web a hot-spotem pro bezdrátové připojení k internetu; většina testovaných technologií se totiž skrývá v místní elektrárně, nemocnici, školách, kyberprostoru a vybraných domácnostech.

 

Patří mezi ně i dům čtyřicetiletého inženýra Thomase Aisenpreise, který se v roce 2009 přihlásil se svou manželkou do projektu „chytré“ domácnosti Home Network 2.0. Deutsche Telecom do celkem devíti domácností (a v ořezané verzi i do stovek dalších bytů) nainstaloval moderní systémy, které Thomasovi a dalším účastníkům umožňují přes internet sledovat spotřebu elektřiny či vody a ovládat garážová vrata, okna, kuchyňské spotřebiče, počítače a venkovní osvětlení.

 

Podle šéfa projektu Hanse Prella má chytrá domácnost kromě očividných výhod ještě jednu přednost – automatickým zapínáním světel a hudby v přednastavených časech může odradit zloděje od vloupání v době, kdy jsou majitelé na dovolené.

 

 

Je ale nutné, aby se s takovým domem obyvatelé plně sžili. „Abych byl upřímný, technologické novinky po těch letech nepoužíváme tak často jako na začátku. Jsou například měsíce, kdy se snažíme šetřit a bedlivě sledujeme spotřebu, jindy ale výhody chytré domácnosti jednoduše ignorujeme,“ říká dnes zmiňovaný majitel „futuristického“ domu.

 

Z výhod „města budoucnosti“ však netěží jen úzká skupinka vybraných šťastlivců. Deutsche Telecom vyčlenil část peněz z téměř dvoumiliardového rozpočtu projektu na obnovu městské infrastruktury. Do 1500 domácností nainstaloval speciální elektroměry napojené na internet, které usnadňují sledování spotřeby elektřiny, Friedrichshafen byl pokryt optickými kabely pro rychlejší pevné připojení k síti a stal se prvním německým městem s vysokorychlostním mobilním internetem HSDPA.

 

Město má vlastní on-line školku (portál pro jednodušší hledání volného místa v 37 městských školkách), informační linku 115, která po vzoru větších německých měst, jako jsou Berlín či Hamburk, urychluje a zjednodušuje komunikaci s úřady, či systém pro mobilní placení parkovného.

 

V rámci projektu T-City si Deutsche Telecom zároveň pokusil odpovědět na otázku, jak zajistit seniorům co nejdelší samostatný život. Obyvatelé jednoho bytového domu si mohli v posledních letech přes nainstalované dotykové obrazovky například objednávat jídlo nebo objednat opravu závady. Podle zástupců společnosti se podobný systém v budoucnu objeví i v mobilní verzi.

 

Celá řada uskutečněných projektů se soustředila do budovy friedrichshafenské nemocnice. Pacienti se srdečními problémy mají doma speciální digitální váhy a tlakoměr, díky nimž nemusí chodit na pravidelné prohlídky. Informace o aktuálních výsledcích putují bezdrátově přímo k jejich lékaři. Na pacientech s cukrovkou společnost testuje bezdrátový glukometr a zaměstnancům onkologické kliniky šetří čas telekonference s kolegy z Kostnice, kam dříve jezdili na pravidelné porady a výměnu zkušeností s léčením nádorů.

 

 

Přestože letos projekt T-City končí, řada dílčích projektů poběží dál. A obyvatelé českých měst mohou jen doufat, že se některé nápady časem dostanou i za východní hranice Německa. I o těch friedrichshafenských projektech, které dnes již nepůsobí tak futuristicky, si totiž zatím v Česku můžeme nechat jenom zdát.