iPhone

iPhone Zdroj: Archív

Flickr
Instagram
I tak se dají sdílet přes iPhone fotografie.
Tadaa
5
Fotogalerie

Fotoškola Tomáše Tesaře: Sdílejte své fotografie přímo z iPhonu

V dnešním, třetím dílu našeho miniseriálu o fotografování iPhonem si ve zkratce představíme některé aplikace pro sdílení fotografií. Pokud se hodláte věnovat iPhone fotografii aktivněji, kontaktu se sociálními sítěmi se nevyhnete. Jistě, můžete je zkusit ignorovat. Ale připravíte se tak o šanci prezentovat fotografie velmi rychle mnoha tisícům (i milionům lidí) a příležitosti získat zpětnou vazbu od početné skupiny uživatelů-fotografů.

Fenoménu sdílení nemusíte fandit. Pokud mu ale propadnete nebo vás alespoň trochu osloví, přinese vám spoustu možností. Nepochybně znáte Facebook nebo Twitter, které kromě textu, případně videa, dokáží snadno sdílet i fotografie.

 

Existují ale desítky dalších, u nás zatím ne tak mohutně používaných sítí, jež se na fotografie vyloženě specializují. Asi nejznámější z nich jsou Flickr a Instagram  (dvě ikony a zároveň lídři, kteří udávají směr ve způsobu sdílení fotografií).

 

FlickrFlickr|Tomáš Tesař

 

Zatímco na Flickru najdete i fotografie z „běžných“ fotoaparátů, Instagram je naopak jasným „produktem“ doby fotografování tzv. chytrými telefony, v tomto případě iPhonem. Projekt Instagram, jehož autory jsou Kevin Systrom a Mike Krieger, se objevil na trhu teprve nedávno - 6. října 2010 – a v současné době ho používá přes 13 milionů uživatelů. Kromě toho, že inspiroval miliony lidí ke sdílení fotografií s ostatními, motivoval také řadu vývojářů, kteří se pokoušejí tento fenomén napodobit a konkurovat mu.

 

InstagramInstagram|Tomáš Tesař

 

Mezi ty aplikace, které jsou primárně pro sdílení fotek a jdou trochu jinou cestou, aniž by se snažili napodobovat své konkurenty, patří rozhodně  loňské novinky - síť Tadaa a Eyeem.

 

TadaaTadaa|Tomáš Tesař

 

Obě pracují s moderním designem a ovládání je u nich stejně pohodlné a snadno dostupné. Mimochodem, doporučuji podívat se i na weby a propojení aplikací s internetovými profily, které jak Tadaa, tak Eyeem umožňují. Najdete je na www.tadaa.net a www.eyeem.com.

 

Za pozornost stojí rozhodně i některé další projekty, například PIICTU, který jde tak trochu „proti proudu“ a na němž se podílel i český tandem vývojářů Robin Raszka a Petr Reichl.

 



Mezi další aplikace, které primárně plní funkci sdílení fotografií, ale přitom mají i další přesah, bych určitě zařadil i aplikaci IPA, jež je součástí projektu iPhone Artu. Vřele doporučuji, pokud vás zláká něco více, než jen rychlé a bezmyšlenkovité sdílení. IPA totiž funguje jako platforma rozvíjející se komunitu iPhone fotografů, kteří se snaží věnovat spíše iPhone artu, než jen „normální“ fotografii…

 

Za pozornost určitě stojí i dvě letošní žhavé novinky – sociální síť Pinterest a aplikace ShotStrip. Zatímco ta první je typickou sociální sítí se vším všudy (ovšem se zásadním rozdílem, že hlavní důraz je tu kladen na sdílení obrázků a vizuálních prvků – narozdíl třeba od klasického Facebooku), ShotStrip pracuje s formátem, kdy se svými přáteli nemusíte sdílet aktuálně vždy pouze jednu konkrétní fotografii, ale rovnou celu sérii. Tu navíc můžete postupně doplňovat a vytvářet tak galerie vždy na jedno konkrétní téma.

 

 

A takhle bychom mohli pokračovat v dalších tipech.  Nemá ale význam podrobně popisovat, co která z aplikací umí, a která z nich se používá lépe či hůře. Já sám se je snažím střídat a aktuálně použiji vždy tu, která se mi lépe hodí pro konkrétní žánr fotografie.