Aplikace

Aplikace Zdroj: Reflex.cz

Fotoškola Tomáše Tesaře: 10 nejlepších aplikací pro fotografování iPhonem, bez kterých se neobejdete

V seriálu Reflexu o fotografování iPhonem tentokrát přinášíme výběr 10 TOP fotoaplikací, jež si při vší tvorbě nemůžete nechat ujít. Obzvlášť v případě, pokud to s iPhone fotografií myslíte vážně a chcete vyzkoušet víc než jen cvakání základním fotoaparátem nebo používání tisíckrát zpopularizovaných aplikací, třeba slavného Hipstamatiku. Ne snad, že by si i nadále nezasloužil pozornost. Existují ale i jiné, novější, pokročilejší a nepochybně zajímavé fotoaplikace.

Takže, směle do toho, tady jsou některé z nich:

Camera +Camera +|Archív1. Camera +

cena: 0,79,– eura

Pokud už iPhonem nějakou dobu fotíte, nemohli jste si jí nevšimnout. Zcela oprávněně se drží dlouhodobě na prvních místech v App Store, přičemž poslední tři měsíce poráží i slavný Hipstamatic. Vývojářům ze studia TapTapTap se povedlo skvěle naprogramovat celou strukturu aplikace. Skvěle funguje nejen její fotoaparát (rychlé ostření, možnost dotykem přímo a rychle na displeji ovlivnit místa ostření a celkovou expozici), ale i prostředí pro archivaci, a především editaci obrázků.

Zpravidla jedním rychlým dotykem můžete ovlivnit také automatickou úpravu barev, kontrastu, zesvětlení a ztmavení, vyvážení bíle a podobně. V menu Camera + se velmi rychle orientuje i začátečník. Po velmi krátké době poznáte, že fotografie pořízené touhle aplikací jsou jednoduše lepší než třeba ty, které nafotíte základním fotoaparátem telefonu. P. S.: Podporuje rychlé sdílení (posílání) fotek na populární sociální sítě Facebook, Twitter a profil Flickr. A plné rozlišení (velikost) snímku.

Leme Camera PROLeme Camera PRO|Archív2. Leme Camera PRO

cena: 0,79,– eura

Jestli vás baví větší pestrost při výběru efektů, a navíc fandíte lomografii, mohla by vás zaujmout právě tahle app. Na první pohled může její ovládání trochu připomínat již několikrát zmiňovaný a velmi slavný Hipstamatic. Nabízí ale trochu jiné uspořádání a její silnou stránkou je přímé sdílení fotografií, jež aktuálně nafotíte, se spoustou dalších uživatelů téhle aplikace. Vlastně je to kombinace fotoaparátu, efektů, rámečků i procesů zkreslení obrazu, s on-line sítí pro sdílení.

Škoda jen, že autoři nenabízejí majitelům aplikace i možnost vlastního profilu na webu se svou autorskou galerií. Na výběr máte sadu (lomo) kamer, objektivů a rámečků. Jejich kombinováním se dá docílit velké spousty efektů a stylů.

Příjemná je rychlost ostření kamery i zpracování fotografie při ukládání do galerie iPhonu. Pokud jste hračičkové, pobaví vás design jednotlivých kamer a objektivů, které autoři naprogramovali tak, že připomínají reálné, bakelitové lomo foťáky:-) Její výrazně zjednodušenou variantu si můžete stáhnout i ZDARMA pod názvem LemeLeme.

ScratchCamScratchCam|Archív3. ScratchCam

cena: 1,59,– eura

Nenápadná, ale pro spoustu fotografů lákavá fotoaplikace. Když jsem na ni před časem upozorňoval na svém blogu, popsal jsem ji jako app, jíž si skvěle poškrábete svoje fotky. Nabídne vám velkorysou kombinaci efektů a oceňuji na ní i to, že dokáže zpracovat fotografie až do rozlišení osmi megapixelů, co ne všechny aplikace umožňují. Intenzitu každého z efektů lze upravovat jednoduše „jezdcem“ na displeji, který se zobrazuje v horní části.

Sympatické na ScratchCam je i podpora stále populárnější funkce AppLink (pro nezasvěcené — jedná se o propojení aplikací, tedy možnost přeskočit z jedné konkrétní aplikace přímo do druhé a pokračovat v dalších úpravách). Ne každému autorovi se chce čisté snímky „ničit“. Na druhou stranu, vždycky vám zůstane originál, tak proč trochu neexperimentovat. ScratchCam se dá stáhnout i ve verzi Lite zdarma.

A-HDRA-HDR|Archív4. A-HDR

cena: 0,79,– eura

Ach…:-) Co by si dnes někteří fotografové počali bez HDR fotografie … Osobně tomu příliš nefandím, ale to neznamená, že to odsuzuji. Tahle app je jedna z nejlepších právě s efektem HDR. Reaguje rychle, velmi snadno se v ní zorientuje i ten, kdo neumí anglicky. Je totiž jednou z mála aplikací, jež je částečně počeštěná. Netvrdím, že je v téhle kategorii tou nejlepší (app s HDR je celkem hodně). Pokud se ji ale rozhodnete vyzkoušet, určitě neuděláte chybu.

ClassicPANClassicPAN|Archív5. ClassicPAN

cena: 1,59,– eura

Vivat panoráma! Nejsem sice jeho velkým fanouškem, ale má můj respekt. Záměrně jsem pro vás v téhle kategorii vybral ClassicPAN, který se liší od mnoha ostatních (a v mnoha případech velmi povedených app) pro tento formát svou jednoduchostí a přitom slušnými výsledky. Jeho tvůrcem je můj oblíbený vývojář s netradiční přezdívkou MissKiwi, jenž má na svém kontě už několik fotoaplikací. Snadný výběr filmu, přehledné menu. Oceňuji, že spolu s fotografií ve formátu panoráma se vám po cvaknutí snímku uloží do galerie iPhone i originál obrázku.

King CameraKing Camera|Archív6. King Camera

cena: aktuálně ZDARMA

Velmi dobře propracovaná aplikace s pokročilejšími funkcemi. Doporučuji těm, jež omrzí po čase používat některou z banálnějších app. V menu na začátku budete trochu tápat, ale zvyknete si. King Camera nedávno prošla částečnou proměnou a nyní je i na starších modelech iPhonů svižnější při zpracování obrazu. Názvy jednotlivých kroků pro úpravu a efektů se autoři v téhle aplikaci rozhodli nahradit barevnými ikonami, což nemusí každému vyhovovat. Obrazové výsledky jsou velmi slušné a po chvilce hledání jsem byl osobně nadšen i z toho, jak se dají fotky editovat. Prvenství ve svém osobním TOP 10 bych ale King Cameře nedal. Mít ji staženou v iPhonu (navíc, když je právě aktuálně zdarma) ale není špatná volba.

ProCameraProCamera|Archív7. ProCamera

cena: dočasně za 0,79,– eura

Skvělá aplikace pro fotografování a patrně největší konkurent již popisované aplikace Camera +. V jeden okamžik jsem si obě kamery dokonce pletl, když jsem se snažil přijít na to, která mi vyhovuje více, a během několika dnů s nimi střídavě fotografoval. Perfektní menu, dostatek funkcí jak pro editaci, tak pro používání efektů. Rychlá práce při ukládání dat a vlastní galerie app jí dává silný potenciál. Škoda jen, že celkem povedený editor PROLAB na úpravy fotek ukryli autoři trochu nešťastně jako podprogram aplikace a musíte ho hledat v kolonce ALBUM a STUDIOS. Jinak se téhle app nedá moc vytknout. Nabízí mnohem více, než by se na první pohled zdálo.

PhotoToasterPhotoToaster|Archív8. PhotoToaster

cena: 0,79,– eura

Aplikací, jakou je PhotoToaster, najdete v App Store hodně. Tahle konkrétní mě však zaujala svým perfektně přehledným menu. To je její velká výhoda v porovnání s konkurencí. Efekty, jež nabízí, nejsou „přemrštěné“. Pokud máte rádi přirozenější a jemné podání barev, případně jste příznivci spíše „mírné“ editace fotek, pak je tohle pro vás ta správná volba.

EverydayEveryday|Archív9. Everyday

cena: 1,59,- eura

Původně se jmenovala iEveryday. Jedná se o aplikaci, která není přímo pro úpravu a editaci fotek, ale spíše pro takový sběr snímků „vašeho já“. Respektive, fotografovat nemusíte nutně jen sebe, klidně se zaměřte třeba na manželku nebo svého šéfa. Jisté je jedno: Pokud vytrváte a dokážete každý den udělat jednu fotku třeba svého výrazu po ranním vstávání (aplikace vás každý den pochopitelně ráda upozorní), pak se můžete za rok, dva nebo i více podívat na skutečnou proměnu osobnosti. Pro inspiraci se koukněte na video slavné Beckie, jež se fotí každý den už čtyři roky a její video vidělo jenom letos v lednu už více než půl miliónu návštěvníků YouTube:

MatteboxMattebox|Archív10. Mattebox

cena: 2,99,- eura

A jedna lahůdka na závěr. Novinka Mattebox je pro skutečné fajnšmekry. Zapomeňte na HDR, afektované efekty, extrémní úpravy a zkuste to jednoduše, čistě a krásně:-) Vývojář Ben Syverson se do Mattebox app pokusil přenést vzpomínky a ovládací prvky z kdysi populárního kinofilmového kompaktu Konica Hexar. A povedlo se. Tahle aplikace vážně není pro každého. Tím nechci kastovat. Jen upozorňuji, že patří k těm dražším a pro začínající autory nemusí být tou správnou volbou. Přece jen. Většina z iPhone fotografů má pocit, že čím větší efekt, tím lepší iPhone fotografie. Ale tak tomu vážně není.

Zkušenosti s Matteboxem a několika dalšími app z tohoto výběru jsem popsal před časem na svém blogu iPhonefoto.cz, kam se můžete občas podívat pro více informací.

A malá poznámka na závěr. Přestože aplikací je vskutku spousta, doporučuji vám si promyslet, která z nich by vás bavila nejvíce. A nestahovat jich hned několik najednou. Pokud o nich tedy nechcete bloggovat jako já:-) Z vlastní zkušenosti můžu napsat, že lepší je si vybrat jednu, dvě nebo tři (alespoň pro začátek). A ty zkoušet a používat co nejčastěji a poznat jejich možnosti do detailu.

Více o IPhone fotografii si můžete přečíst na osobním blogu autora na adrese iPhonefoto.cz.