Daniekn

Daniekn Zdroj: ČTK

Připravte se na návštěvu vyspělé mimozemské civilizace, vybízí nás roky Erich von Däniken

Bible, pyramidy ani dávné mytologie nevypovídají o „obyčejném“ náboženství, ale naprosto konkrétně popisují návštěvy mimozemšťanů. To se přes čtyřicet let snaží dokázat světoznámý záhadolog a úspěšný spisovatel Erich von Däniken.

 

Däniken, který patří po Vilému Tellovi mezi nejznámější Švýcary, minulou středu zavítal do Prahy v rámci projektu Cestovatelské středy a v Národním muzeu představil své mysteriózní teorie.

 

ÚSPĚŠNÝ SCI-FI AUTOR

Zajímavou paralelu s Dänikenem najdeme u autora Šifry mistra Leonarda, tedy u Dana Browna. Oba se proslavili ve sci-fi žánru, oba s tímto zařazením zčásti nesouhlasí, oba se mohou chlubit miliónovými prodeji knih a oběma pomohlo zfilmování jejich hlavních děl. Jenže Brown nemá jisté, že se jeho knihy budou prodávat i za pár let. Däniken si slušné prodeje drží od roku 1968, a to po celém světě.

 

Stejně jako na začátku dvacátého století byl populární okultismus a spiritismus, tak později chtěl trh něco sofistikovanějšího, kde by v tradičních mystériích rezonovaly i moderní technologie. Däniken tuto poptávku úspěšně rozpoznal.

 

 

Rovněž proslul díky adaptaci knihy Vzpomínky na budoucnost, kterou v roce 1970 zfilmoval režisér Harald Reinl, známý i u nás, neboť právě on natočil nejslavnější mayovky s Vinnetouem. Dänikenovy myšlenky kromě řady seriálů inspirovaly i Hollywood – Spielberg si prý bez konzultace půjčil motivy z jeho knih pro kasovní trháky o Indianu Jonesovi.

 

MYSTIKA V PARLAMENTU

Šestasedmdesátiletý vitální Erich von Däniken asi posledních dvacet let nosí výhradně sytě modré sako, což je barva, jež ladí s jeho opálenou tváří. Přesně takto přednášel v zaplněném velkém sále bývalého Federálního shromáždění, které nyní využívá Národní muzeum. Dech beroucí fakta Däniken předkládal zvučným hlasem, suverénně, ale nikoliv arogantně. Rychlé servírování informací a promyšlené řazení argumentů dělají z jeho přednášek sugestivní zážitek.

 

 

Däniken do České republiky jezdí často – vždy za několik let pořádá turné po kulturních domech větších měst a zájem je značný. Dänikenovy knihy byly už v socialistickém Československu často vydávány, neboť to bylo oblíbené „západní“ zboží, jež pro režim nebylo přílišnou ideologickou hrozbou. Dänikena s námi spojuje i dlouholeté přátelství a společné cestování s českým spisovatelem a etnografem Miloslavem Stinglem, který byl i na jeho poslední přednášce.

 

MIMOZEMSKÉ TECHNOLOGIE

Největší Dänikenovou „peckou“ je výklad biblické pasáže proroka Ezechiela. Jeho proroctví prý popisuje přistání transportního modulu, jenž přiletěl z obří vesmírné lodi zaparkované nedaleko od Země. Modul vzal Ezechiela na palubu a doletěl s ním k jakémusi chrámu, který Ezechiel přeměřil a údaje zapsal.

 

Na základě těchto popisů špičkoví odborníci (podle Dänikena šlo o vědce na odpočinku nebo z NASA) zjistili, že chrám je přistávací rampou, jež rozměrově přesně odpovídá transportnímu modulu. Vše pak Däniken nechal převést do digitální verze a diváci si mohou prohlédnout animaci, kde se Ezechiel s lehkým údivem potkává s ufony. Text o Ezechielovi je ovšem ve skutečnosti natolik abstraktní, že si pod ním můžete představit cokoliv.

 

Bible líčí i souboj archandělů Lucifera a Michaela v nebi – prý jde o hvězdné války dvou frakcí mimozemské civilizace, mezi nimiž došlo při návštěvě Země ke konfliktu. Cesta k nám se jim tedy nevyplatila, řekl by skeptik.

 

 

Všude jsou prý rozesety pozůstatky činnosti mimozemských civilizací – stylizované obrazy raket jsou v Mexiku i v Indii, naprosto přesně opracované kameny najdeme v Jižní Americe, což by prý primitivní Indiáni s pěstním klínem nikdy nezvládli, a tak dále.

 

VYMÝŠLÍ SI?

Téměř vždy byl Erich zpochybňován: Jestliže se stavbou pyramid pomáhali mimozemšťané, proč jsou občas do kvádrů vytesány vzkazy starověkých dělníků o tom, jaká to byla dřina? Proč jsou údajní kosmonauti ve skafandrech zobrazeni na dávných reliéfech v Mexiku bosí?

 

Däniken nás vybízí, abychom se připravili na možnou návštěvu vyspělé civilizace, čímž si prý ušetříme obrovský šok. Všichni, kdo si začnou cvičit mimozemskou komunikaci nebo kopat podzemní úkryt, by si měli přečíst toto zlidovělé moudro skeptiků: Když se ozve zvonek, není vyloučeno, že za dveřmi stojí samotná královna Alžběta II. Přesto ale půjde nejspíše jen o pošťáka. Královská návštěva u vás doma tedy není nemožná, ale velmi nepravděpodobná. Proto se nevyplatí kvůli britské královně preventivně uklízet a ani se raději nepřipravujte na mimozemskou návštěvu.