Umělec

Umělec Zdroj: AllianceHolidayMovies.ca

Cesta k Oscarům: Umělec se utká se zpovědí umírající manželce

Zlaté glóby, udílené v noci z neděle na pondělí, napověděly něco víc o tom, jaký byl filmový rok 2011. Respektive potvrdily to, co bylo už předtím jasné z hlasování amerických kritiků, rozhodovat by se mělo mezi filmy Děti moje a Umělec.

Děti moje, tedy příběh otce, který tváří v tvář umírající manželce bilancuje svůj rodinný život, získaly Zlatý glóbus pro nejlepší drama. Proti nim stojí černobílý, němý film Umělec, jenž zachycuje pád hvězdy němého filmu, která se nedokázala vyrovnat s nástupem zvuku.

 

Umělec zabodoval v kategorii nejlepší komedie a muzikál. Oba filmy mají ve svých „žánrech“ i nejlepší herce, Děti moje George Clooneyho, Umělec Jeana Dujardina. Umělec má navíc i Glóbus za nejlepší hudbu, ze slavnostního večera tedy odcházel jako nejúspěšnější titul.

 

Na jedné straně je tu tedy rodinné drama Alexandra Payna, který má za sebou oceňované autorské snímky Bokovka a O Schmidtovi a provází ho pověst tvůrce, který – na americké poměry – dokáže tlumit patos a přesto trefně pojmenovat elementární lidské trable.

 

 

Děti moje tenhle předpoklad naplňují beze zbytku a tím pádem jsou – bohužel – předvídatelné. Na druhé straně máme více než troufalý francouzský film zachycující dvacátá léta v Hollywoodu, bez barvy i zvuku skládá poctu kinematografii a umění vůbec.

 

Je to elegantní, vtipný, nápaditý, svým způsobem brilantní a vlastně naprosto riskantní projekt, natočil ho zatím nepříliš známý Michel Hazanavicius. Je vůbec možné, aby si americká akademie pustila do svých řad cizáka, který navíc točí o nich, tedy o Hollywoodu? Zatím se této výsady dočkali pouze někteří Britové – například loni tvůrci Královy řeči, předtím Milionáře z chatrče či Anglického pacienta, kdysi Gándhího.

 

 

Pak je tu další věc: komediálně laděné filmy většinou na Oscara nedosáhnou. Ačkoli ono rozdělení na „drama“ a „komedii“ není v tomto případě nijak dogmatické, Děti moje obsahují tragikomické momenty a Umělec je vtipný spíše použitím formy a jistou hravostí než tématem.

 

 

Každopádně je letošní rok díky Umělci víc než zajímavý. Konec spekulacím bude až 26. února, kdy se budou Ceny americké filmové akademie předávat. Pro nás je podstatná informace, že Děti moje vstupují do českých kin tento týden, premiéra Umělce je naplánována na 16. února.