Knihy

Knihy Zdroj: Profimedia.cz

Které knihy letos nejvíce zaujaly vás? Pročtěte si tipy od čtenářů Reflexu

Redakce již své tipy a trumfy vytasila. Otázku "Která kniha vás v roce 2011 nejvíce oslovila?" jsme položili i vám. Zde je výběr z vašich odpovědí.

Nicolai Lilin: Sibiřská výchovaNicolai Lilin: Sibiřská výchova|archivAutor: Nicolai Lilin
Kniha
: Sibiřská výchova
Doporučuje
: Vítek Pulda
Proč:
"Pro mě neuvěřitelný rozpor mezi zavrženíhodnou profesí bandity, jehož morální kodex dalece přesahuje kvality běžného člověka, a zažitou představou, že zločinci jsou špatní. Skvěle napsaná autobiografie rodilého Urka (etnikum sibiřských banditů)."

 

Ellen Degeneres - Seriously ... I’m KiddingEllen Degeneres - Seriously ... I’m Kidding|archivAutor: Ellen DeGeneres
Kniha
: Seriously ... I’m Kidding
Doporučuje
: Tereza Libecajtová
Proč
: "Ellen má nezapomenutelný humor. Kniha je psaná stylem, jako kdyby si s vámi autorka spíše povídala, vedla s vámi rozhovor ... stejně jako při její show. Je to úžasně vtipné, čte se to samo! Kniha vyšla zatím jen v angličtině (stejně jako její předchozí dvě knihy), ale je to opravdu velmi čtivá angličtina a rozumět budou i mírně pokročilí."

 

Keltův senKeltův sen|ArchívAutor: Mario Vargas Llosa
Kniha:
Keltův sen
Doporučuje
: Borkovcová
Proč
: "Nádherně čtivá kniha o jedné kapitole historie exotického Konga"

 

 

Nebýt GolemaNebýt Golema|ArchívAutor: Benjamin Kuras
Kniha
: Nebýt Golema
Doporučuje
: Petra Absolonová
Proč
: "Úžasná kniha o židovství a češství, měla by být čtena každým Čechem, nastavení zrcadla. Platná včera, dnes i zítra. Autora zbožňuji."

 

 

Colm Tóibín: BrooklynColm Tóibín: Brooklyn|archivAutor: Colm Toibín
Kniha
: Brooklyn
Doporučuje
: Petra Hrančíková
Proč
: "Většinou chodím do knihovny cíleně pro určité knihy. Zřídka se mi stane, že sáhnu po nějaké, jejíž půjčení jsem neplánovala. Často jde o tituly, které vůbec neznám. Většinou nezklamou! A jedním z takových případů, kdy si mě kniha „vybrala“, byl i tenhle."

 

SvárSvár|ArchívAutor: Saša Stojanović
Kniha
: Svár
Doporučuje
: anonym
Proč
: "Hodně drsný a i nápaditý román o kosovské válce, taková literatura se v Česku nepíše."

 

 

Umberto Eco: Pražský hřbitovUmberto Eco: Pražský hřbitov|archivAutor: Umberto Eco
Kniha
: Pražský hřbitov
Doporučují
: Linda T., Josef
Proč
:

Linda T.: "Tuhle knížku zatím čtu, nicméně je velmi poutavá. Nejsem z těch, kdo by měl rád detektivky a knihy podobného žánru, ale tato knížka mě dostala, čtu ji jedním dechem (když mám čas :-)). No a navíc — Eco je klasika!"

Josef: "Příběh je situován do 19. století, a přesto si obsahově lze představit současnost, a to zvláště v oblasti podvrhů a falzifikátů. Každý s každým proti každému."

 

PokojPokoj|ArchívAutor: Emma Donoghue
Kniha
: Pokoj
Doporučuje
: Pavlína Konvičková
Proč
: "Úžasná, zvláštní a ojedinělá kniha, jež mě úplně dostala. Psáno jazykem pětiletého kluka, který se ocitne v naprosto nepředstavitelných podmínkách a situacích. Po přečtení této knihy se mi v hlavě vyrojilo mnoho nezodpovězených otázek, jež si omílám v hlavě dodnes."

 

Dimitri Verhulst: Úprdelný dny na úprdelný planetěDimitri Verhulst: Úprdelný dny na úprdelný planetě|archivAutor: Dmitri Verhulst
Kniha
: Úprdelný dny na úprdelný planetě
Doporučuje
: Soňa Benediktová
Proč: "Neotřelý, a přitom vlastně skvěle vystižený, pravdivý, a hlavně nesmírně vtipný pohled na vývoj lidstva od chvíle, kdy „to vylezlo z vody“, až po tuším vynález atomové pumy. Všechny podstatné momenty a motivace (vesměs velmi přízemní, co si budeme povídat) lidstva, které popostrkovaly jeho slovutné dějiny, jsou zhuštěny a abstrahovány asi do stovky stran nabitých černým humorem a cynismem, až srdce misantropovo plesá. Nikde není zmíněno jediné vlastní jméno nebo letopočet, veškeré zvraty a dění se servírují v obecných opisech, jež si čtenář musí propojit s vlastními znalostmi historie (velmi zábavné), ač tam v druhém plánu hraje roli hluboká sebereflexe, kterou tahle pro někoho možná až příliš zvláštní forma podtrhuje. A lidský rod je v celé knize až štítivě označován jako „to“. Skvělé čtení, právě pro tu nesmírně originální optiku, jíž vlastní historii v zásadě podvědomě více či méně vnímáme, akorát, chce se říct, to konečně někdo napsal."

 

NemesisNemesis|ArchívAutor: Jo Nesbø
Kniha
: Nemesis
Doporučuje
: Dagmar
Proč
: "Po dlouhé době zajímavý detektivní příběh. Zajímavá zápletka, nevšední hrdina."

 

 

Jiří Kulhánek: Vyhlídka na věčnostJiří Kulhánek: Vyhlídka na věčnost|archivAutor: Jiří Kulhánek
Kniha
: Vyhlídka na věčnost
Doporučuje
: Ládík Prchal, Vlaďka, Seydelman
Proč:
"Další zdařilé dílo z pera našeho nejdiskutovanějšího sci-fi autora. Jedná se o příjemně satirické čtivo, typické pro Kulhánkovu tvorbu, plné akce, vytříbeného humoru, erotického pnutí a nečekaných zvratů. Kniha má velice zajímavý morální dopad na duševní rozpoložení čtenáře: po dočtení této knihy jsme s přítelkyní dlouho debatovali na věčné téma účelu a smyslu života. Potěšilo mě zapadnutí příběhu do časové linky celé jeho tvorby. Dále pak bylo milé potkat se v tomto příběhu s řadou postav ze staršího, neméně zdařilého románu Noční klub. Až na jeden malý logický kiks v příběhu považuji knihu za velice zdařilou."

 

A v neposlední řadě:

 

biblebible|archivKniha: Bible
Doporučuje
: Hana
Proč
: "Mění lidské životy, přináší skutečný pokoj a svobodu, poskytuje pravdivé informace o historii lidstva a pravém smyslu lidského života, dává reálnou naději pro budoucnost. Měla by to být povinná četba pro každou lidskou bytost. S tím souvisí i existenční potřeba seznámit se OSOBNĚ s jejím autorem!"