Palác Svět

Palác Svět Zdroj: Archív

Copak dnes dávají?
Unavený globus Paláce Svět
Palác Svět z levoboku
Lešení ještě neznamená záchranu
Chodci mají zelenou, Palác Svět červenou
8
Fotogalerie

Slavný libeňský Palác Svět bude chátrat ještě dlouho

Libeňský Palác Svět, známý nejen z povídek Bohumila Hrabala, se oprav hned tak nedočká. Na začátku letošního roku přislíbil jeho italský majitel Antonio Crispino kompletní rekonstrukci. V září ale oznámil, že z důvodu ekonomické krize nemá peníze na opravy. Co bude se stavbou dál, se neví.

 

Městská část Praha 8 na vlastníka podala v říjnu žalobu, nicméně ta podle slov radního Matěje Fichtnera, který má problematiku Paláce Svět na starost, stále leží na soudu. Podobně ani petice za záchranu budovy adresovaná městské části, již loni podepsalo přes tisíc obyvatel Prahy 8, nepřinesla žádný výsledek.

 

Vzhledem k tomu, že je budova v soukromém vlastnictví, existují jen velice omezené možnosti, jak dosáhnout nápravy.

 

„Je to složité, protože záleží v podstatě na tom, jak se zachová pan Crispino. Městská část sice má nějaké nástroje, ale jsou dost slabé a vyřešit všechno šmahem moc nejde. Jediné řešení, které mě napadá, je vyvlastnění. Ale vyvlastňovací úřad je hlavní město Praha a městská část nemůže dát ani návrh na vyvlastnění, čili to je všechno v kompetenci magistrátu,“ uvedl Fichtner.

 

Rozsáhlé opravy měly začít počátkem března. Zchátralá stavba se měla postupně proměnit v kancelářské a bytové prostory, plánovala se obnova provozu kavárny či otevření restaurace. Začátkem prázdnin byl stržen přístavek bývalého občerstvení Automat Svět, figurujícího v Hrabalových povídkách. Do konce léta měla být postavena jeho věrná replika, k čemuž nedošlo.

 

 

Budova se oprav podle všeho hned tak nedočká.

„Dobře vidíte, jak ty práce, jestli se to tak dá nazvat, postupují. Pan Crispino za tenhle rok zbořil přístavek a vystavěl lešení. Nevím, jestli to je odpovídající výsledek za rok práce,“ podotýká Fichtner.

 

Kdyby objekt posléze přece jen připadl Praze 8, ať už díky novému občanskému zákoníku, nebo zásahem magistrátu, i potom by chátrající stavba musela dál čekat na rozhodnutí, co s ní vlastně bude.

 

„Pokud by politická reprezentace vypadala jako dneska, byla by to otázka na koaliční jednání co s tím objektem. Jestli zafinancovat jeho obnovu, nebo jestli ho případně prodat. Já bych byl osobně pro to, ten objekt rekonstruovat, ovšem s tím, že by nejdřív musela proběhnout analýza investičních nákladů, jak by to vypadalo s návratností a podobně,“ dodává Fichtner.

 

Současný majitel získal budovu v rámci privatizace v roce 1998. Již tehdy byla v havarijním stavu, nicméně vlastník s opravami nikdy skutečně nezačal. V roce 2002 se pokusil po povodni získat povolení ke zbourání. Tomu zabránilo ministerstvo kultury, jež v září roku 2003 prohlásilo budovu kulturní památkou.

 

Smutný konec slavné stavby

Palác Svět byl postaven v letech 1932–1934 Františkem Havlenou v konstruktivistickém stylu. Jméno dostal po svém majiteli Ladislavu Světovi.

 

Budova přestala být udržována už po znárodnění v roce 1959. Zanedlouho začala do jejích základů a sálu kina pronikat spodní voda prasklou olověnou vanou, která měla základy situované pod úrovní hladiny spodní vody chránit. Následkem povodně v roce 2002 se stav budovy zhoršil a došlo k narušení její statiky.

 

Ve své době byl Palác Svět významné kulturní a společenské centrum, jaké by obstálo ve srovnání s podobnými objekty v centru Prahy. Kromě dvou křídel exkluzívních bytů se v budově nacházela v prvním patře restaurace, kavárna s tančírnou, v přízemí řada obchodních místností a v suterénu kino Svět (pozdější Dukla). Kinosál pod úrovní ulice byl až pro 536 diváků, přičemž nabízel dokonce luxus osmi oddělených lóží.

 

Znáte chátrající dům ve svém okolí? Přidejte jej na naši mapu!