Na fotografii ezpilotní letoun General Atomics MQ-1 Predator. Někde uvnitř: virus

Na fotografii ezpilotní letoun General Atomics MQ-1 Predator. Někde uvnitř: virus Zdroj: U.S. Air Force

V bezpilotních letadlech USA se zabydlel virus. A nechce se mu pryč.

Do té doby nenavštívené kokpity bezpilotních letadel Americké armády od předminulého týdne obývá počítačový virus. Jeden z nejdůležitějších zbraňových systémů USA se potýká s problémy a specialisté si neví rady při jeho odstraňování.

 

Oficiální vyjádření armáda USA nevydala, jelikož se jedná o přísně tajné informace. Důvěryhodný zdroj však podle serveru Wired potvrdil, že se specialisté potýkají s počítačovým virem, který napadl letadla na základně Creech Air Force Base ve státě Nevada.

 

Virus ale nezabraňuje pilotům na základně provádět operace v zámoří, potvrzeny nebyly ani žádné závažné technické problémy, nebo ztráty na životech. Podle agentury Reuters se letadla i nadále používají, virus nevirus.

 

Na straně odborníků se nejedná o překvapení. V roce 2009 na veřejnost unikla informace, že se iráčtí povstalci dostali k hodinonám záznamů pořízeným bezpilotními letadly. Stalo se tak díky nulovému šifrování dat, které letouny odesílají pozemním jednotkám. Pro zachycení dat z Predatorů a Reaperů tak postačilo povstalcům zakoupit aplikaci do PC za 26 dolarů...

 

 

Podle odborníků se jedná o malware a není jisté zda se do sítě dostal úmyslně, či náhodou. Jisté je pouze, že zasáhl oba zbraňové systémy a nedaří se jej prozatím odstranit. “Stále se snažíme virus odstranit a stále se vrací,” vyjádřil se k problémům s virem jeden ze specialistů seznámený s případem.

 

Bezpilotní letadla Reaper a Predator se používají ke špionáži a ničení strategických cílů tam, kde hrozí zvýšené riziko při případném nasazení pozemních sil. Pouze za vlády Baracka Obamy zničily letouny přes 230 pozemních cílů v Pakistánu, Iráku a Afghánistánu. Na svůj účet si připsaly téměř 2 000 dopadených podezřelých z militantních frakcí napříč současnými válečnými taženími USA. Jeden z nejnovějších cílů Predatorů byl dopaden minulý měsíc, byl jím jeden z nejhledanějších teroristů světa Anwar al-Alwaki.