Petr Dvořák

Petr Dvořák Zdroj: Micha Šula / MF Dnes / Profimedia

Nový ředitel Dvořák se uvedl krásně - členství v KSČ muselo prasknout

Slovo krásný má v počeštělé ruštině dva významy – krásný a rudý. Ne nadarmo se Rudému náměstí říká Krasnaja ploščaď. Pro Rusy je stejně krásné, jako je rudé. Stejně tak se předvedl nově zvolený generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Nově zvolený šéf České televize Petr Dvořák lhal, když ve středu po svém zvolení v pořadu ČT uvedl, že nebyl členem KSČ, ale pouze kandidátem. Dokumenty z Národního archívu, které získaly Lidové noviny, totiž jeho slova vyvracejí. Někteří členové Rady ČT budou od Dvořáka žádat vysvětlení.

 

Pár minut po svém zvolení do funkce čelil Dvořák otázkám v pořadu Události, komentáře. Jedna z otázek se týkala Dvořákovy komunistické minulosti, na niž reagoval dosti jasně: „Já bych jednak opravil tu komunistickou minulost. Já jsem členem KSČ nebyl, já jsem byl pouze kandidátem.“

 

Dvořákovi, který sedm let působil v TV Nova, jež je na získávání podobných „senzací” přímo náchylná, muselo dojít, že tuzemská média dříve nebo později jeho minulost prošťourají aneb lež má krátké nohy. Jako by Dvořák zapomněl, že už není zaměstnancem soukromé společnosti, nýbrž národního podniku, jehož se heslo, které vlaje nad Hradem, tedy Pravda vítězí, opravdu týká.

 

 

A vskutku to netrvalo dlouho (Petr Dvořák byl do funkce zvolen ve středu) a Lidové noviny si vyžádaly v Národním archívu evidenční kartu Petra Dvořáka, z níž naprosto jasně vyplývá, že kandidátem se Dvořák stal již v červnu 1987. Povýšení na člena strany se mu pak dostalo 20. září 1989, tedy necelé dva měsíce před revolucí. Číslo jeho legitimace bylo 01926322.

 

Dvořák, který v té době studoval na ČVUT, na svém výroku trvá – členem strany se prý nikdy nestal, alespoň ne podle jeho vnímání. „Nic jsem nepřevzal, jen jsem se zúčastnil pár stranických schůzí na poli katedry.“ Paní Alena Nosková, jež je vedoucí čtvrtého oddělení Národního archívu, který spravuje materiály právě z dob komunismu, tvrdí opak: „Členská kartotéka skutečně říká, že pan Dvořák se v září stal členem KSČ.“

 

Komu tedy věřit? Paní Noskové, jež v této kauze nemá jediný důvod mlžit, navíc se opírá o jasné důkazy z legitimace 01926322, nebo bývalému šéfovi „věrohodné“ TV Nova? Svědomí pana Dvořáka by mělo vyřešit, co je horší prohřešek, zdali být členem tyranské strany, nebo lhát o své minulosti celému národu jen pár minut po zvolení do tak důležité funkce.