Převoz postřeleného Roberta Fica do banskobystrické nemocnice (15.5.2024)

Převoz postřeleného Roberta Fica do banskobystrické nemocnice (15.5.2024) Zdroj: Reprofoto ČT

Policie před nemocnicí v Bánské Bystrici, kde byl hospitalizován Robert Fico (15.5.2024)
Policie před nemocnicí v Bánské Bystrici, kde byl hospitalizován Robert Fico (15.5.2024)
Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica.
Policie před nemocnicí v Bánské Bystrici, kde byl hospitalizován Robert Fico (15.5.2024)
Policie před nemocnicí v Bánské Bystrici, kde byl hospitalizován Robert Fico (15.5.2024)
7
Fotogalerie

Robert Fico je po operaci. Podle slovenského ministra je mimo ohrožení života

Slovenský premiér Robert Fico, který byl postřelen po výjezdním jednání vlády v Handlové, je po operaci. Stanici BBC to řekl dnes pozdě večer slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba, podle kterého premiér není v ohrožení života. 

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání slovenského kabinetu ve městě Handlová vyšel na náměstí mezi občany. Podle členů vlády je v kritickém stavu a více než čtyři hodiny po jeho přijetí do nemocnice v Banské Bystrici stále pokračovala operace. Pravděpodobného 71letého pachatele policie zadržela. Útok důrazně odsuzují slovenští, čeští i světoví vrcholní politici.

Fico se po zasedání vlády zdravil s lidmi v Handlové, když podle záběrů zveřejněných na internetu zaznělo pět výstřelů. Několik z nich premiéra zasáhlo, slovenská média přinesla nepotvrzené informace o zásahu břicha, hrudníku a ruky. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok na večerním tiskové konferenci prohlásil, že šlo o politicky motivovaný atentát. Slovensko podle něj posílí ochranu vládních i opozičních politiků i médií.

"Podle informací, které máme, utrpěl vážné polytrauma po několika střelných poraněních a jeho zdravotní stav je mimořádně vážný," uvedl ministr obrany Robert Kaliňák, který patří k nejbližším Ficovým spolupracovníkům. 

Devětapadesátiletý premiér byl nejprve převezen do nemocnice v Handlové, jejíž mluvčí podle agentury Reuters uvedla, že byl při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Vrtulník jej poté transportoval do Banské Bystrice, protože do Bratislavy by to trvalo příliš dlouho vzhledem k nutnosti akutního zákroku.

Policie po činu zadržela pravděpodobného útočníka, který podle médií střílel legálně drženou zbraní. Podle televize Markíza jde o spisovatele Juraje Cintulu z města Levice, který do Handlové přijel vlastním vozem.

"Nenávistná rétorika, které jsme svědky, vede k nenávistným činům. Prosím vás, zastavme to," apelovala na smíření rozdělené slovenské společnosti prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň ostře odsoudila "brutální a bezohledný útok" a popřála Ficovi" mnoho sil, aby se z útoku zotavil".

V podobném duchu se nesla vyjádření většiny dalších slovenských, českých i evropských politiků. Někteří představitelé slovenských vládních stran však připisují odpovědnost za atentát politické opozici a liberálním médiím. Ficova vláda odmítá komunikovat s kritickými médii a k moci se dostala po velmi vyhrocené předvolební kampani.