Pražský půlmaraton, 6. dubna 2024.

Pražský půlmaraton, 6. dubna 2024. Zdroj: ČTK - Roman Vondrouš

Pražský půlmaraton, 6. dubna 2024.
Pražský půlmaraton, 6. dubna 2024.
Pražský půlmaraton, 6. dubna 2024.
Pražský půlmaraton, 6. dubna 2024.
Pražský půlmaraton, 6. dubna 2024.
15
Fotogalerie

Při půlmaratonu v Praze mělo zdravotní obtíže mnoho běžců. Byl aktivován traumaplán

Při pražském půlmaratonu mělo kvůli náročnosti závodu zdravotní obtíže včetně kolapsů větší množství běžců, záchranná služba aktivovala traumatologický plán. Záchranáři to uvedli na síti X. Později doplnili, že jejich péči potřebovaly vyšší desítky pacientů. V Česku dnes panuje na duben nezvykle teplé počasí, běžci si na vedro stěžovali, zjistila ČTK.

„V souvislosti s konáním půlmaratonu došlo během akce k mimořádné události, při níž má zdravotní obtíže větší množství osob, přičemž obtíže jsou spojeny s mírou fyzické náročnosti závodu. Z tohoto důvodu byl vyhlášen traumaplán," uvedli záchranáři. Ve 14:30 doplnili, že doposud poskytli péči vyšším desítkám pacientů, přičemž převažují kolapsové stavy. PO dvou hodinách pak traumaplán ukončili.

Traumaplán se podle mluvčího pražské záchranné služby Karla Kirse aktivuje ve chvíli, kdy je postiženo větší množství lidí, někdy i preventivně, kdy počty ještě nejsou známy a není zřejmé, jak se situace vyvine. „Jsou tam obtíže po fyzické námaze včetně kolapsů," řekl ČTK.

V Praze dnes teploty přesahují 20 stupňů Celsia, běžci si na neobvyklé vedro stěžovali. „Extrémní vedro, asi od devátého kilometru bych to nejradši vzdal," uvedl jeden z běžců na sociální síti. Dodal, že v cíli neměl daleko k omdlení.

Teploty se v příštích dnech mají podle meteorologů pohybovat nejčastěji mezi 24 až 28 stupni Celsia. Není vyloučeno ani překonání prvního tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo rovných 30 stupňů, uvedli meteorologové.