Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ČTK / AP / Mikhail Metzel

Prezidentské volby v Rusku 2024: Termín, kandidáti a volební systém

V Rusku letos proběhnou prezidentské volby. Konat se budou od 15. do 17. března 2024. I když je v Rusku prezidentská volba je dvoukolová, očekává se, že svůj post obhájí současný ruský prezident Vladimir Putin již v prvním kole. 

Termín prezidentských voleb v Rusku 2024

První kolo ruských prezidentských voleb proběhne ve dnech 15.‒17. března 2024. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů od voličů, kteří se voleb zúčastní, uskuteční se kolo druhé. Do toho postoupí dva registrovaní kandidáti s největším počtem hlasů a bude se konat 21 dní po kole prvním. Následná inaugurace je naplánovaná o měsíc později na 7. května 2024. 

Kandidáti na prezidenta Ruska 2024

Očekává se, že svůj post obhájí současný ruský prezident Vladimir Putin. Ten je ve funkci od roku 2012. Post zastával už v letech 2000‒2008. Od roku 2009 až do roku 2012 byl Putin předsedou vlády, poté znovu kandidoval na prezidenta.

Registrovaní kandidáti volební komisí

  • Vladimir Putin – Současný ruský prezident, jenž na funkci bude kandidovat již popáté. Je to předpokládaný vítěz voleb, má podporu největší politické strany Jednotné Rusko a strany Spravedlivé Rusko – za pravdu. Mimo to má podporu státu a státních médií.
  • Vladislav Davankov – Místopředseda státní Dumy a člen strany Noví lidé, za kterou kandiduje. Jedná se o jedinou politickou stranu, která před invazí na Ukrajinu nepodporovala samostatnost Doněcké a Luhanské oblasti. Mimo jeho vlastní strany ho podporuje i hnutí Strana Růstu a je to bývalý kandidát na starostu Moskvy.
  • Nikolaj Charitonov – Vrcholný představitel Komunistické strany Ruské federace, za kterou i kandiduje, a je to bývalý plukovník KGB. Proti Putinovi již jednou v prezidentských volbách kandidoval, a to v roce 2004. S 13,7 % hlasů skončil na druhém místě.
  • Leonid Sluckij – Poslanec státní Dumy a předseda nacionalistické Liberálnědemokratické strany Ruska. Jedná se o třetího stranického kandidáta na prezidenta v historii. Poté co byl Slickij nominován, prohlásil, že „ve volbách si nepřeje Putina porazit“.

O kandidaturu usilovali

  • Sergej Baburin – Předseda strany Ruský všelidový svaz, kterou byl nominován, bývalý člen Státní dumy. Nasbíral dostatečný počet podpisů, ale odstoupil a podpořil Vladimira Putina.
  • Anatolij Batašev – Novinář, nezávislý bloger a specialista na životní prostředí. Člen strany Zelená alternativa, která má s volební kampaní zkušenosti. Nenasbíral dostatek podpisů.
  • Andrei Bogdanov – Kandidát levicové Ruské strany Svobody a spravedlnosti, dlouholetý politik a politický stratég. Kandidoval již v roce 2008, kdy získal 1,34 % hlasů. Z kandidatury odstoupil.
  • Jekatěrina Duncovová - Politička, novinářka, bývalá členka dumy města Ržev a nezávislá kandidátka. Otevřeně vystupovala proti válce na Ukrajině. Kandidaturu jí zamítla Ústřední volební komise.
  • Sergej Malinkovič – Regionální politik a předseda strany Komunisté Ruska, jejíž je předsedou. Odevzdal dostatečný počet podpisů, ale podle Ústřední volební komise bylo více jak 5 % neplatných. Kandidatura mu tak byla zamítnuta.
  • Boris Naděždin – Kandidát strany Občanská iniciativa a bývalý člen Státní dumy. Silně vystupuje proti válce na Ukrajině. Podle Ústřední volební komise nenasbíral dostatečné množství podpisů.
  • Alexandr Navalnyj – Přední opoziční politik a novinář. Kvůli odsouzením nemohl kandidovat do roku 2028. Zemřel 16. února 2024 ve vězení
  • Rada Ruskičová – Nezávislá kandidátka, blogerka z oblasti kosmetiky. Z potřebných 300 000 podpisů získala pouhých 476. Ústřední volební komise jí proto kandidaturu zamítla.
  • Xenija Sobčaková – Moderátorka a novinářka nezávislé televizní stanice Dožď. V roce 2022 dostala izraelské občanství. Kvůli změnám v ruské ústavě z roku 2020 jí občanství jiného státu kandidaturu znemožňuje.
  • Irina Sviridovová – Ekonomka nominovaná konzervativní Demokratickou stranou Ruska. Z kandidatury odstoupila a prohlásila, že strana bude ve volbách podporovat Putina.

Systém prezidentských voleb v Rusku 2024

Ruský prezident je volen na šest let přímou a dvoukolovou volbou. Druhé kolo se odehrává jen v případě, kdy ani jeden z kandidátů nezíská v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů. To se stalo pouze jednou, když byl Boris Jelcin zvolen v druhém kole v roce 1993. 

V Rusku je od roku 2012 funkční období prezidenta šest let a podle ústavy nesmí být prezident zvolen vícekrát než dvakrát za sebou. Vladimir Putin bude přesto kandidovat již popáté. Jeho současná kandidatura je umožněna dodatky ústavy z roku 2020, které předchozí volební období resetovaly. 

Kandidáti mohou být nominováni politickou stranou nebo se přihlásit jako nezávislí s podporou skupiny voličů. V tom případě musí nasbírat 300 tisíc podpisů. Kandidáti politických stran, které nejsou zastoupené ve Státní dumě nebo aspoň třetině regionálních parlamentů, musejí nasbírat 100 tisíc podpisů. Kandidáti nominováni stranou, jež splňuje uvedené požadavky, podpisy sbírat nemusí.

Přihlásit se a předložit podpisy spoluobčanů na svou podporu volební komisi mohli kandidáti do 31. ledna 2024.