Slovenské volby: Předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (1.10.2023)

Slovenské volby: Předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (1.10.2023) Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Prezidentské volby na Slovensku 2024: Termíny, kandidáti a jak volit z ČR. Vše, co potřebujete vědět

Po předčasných parlamentních volbách, které proběhly v září minulého roku, Slovensko čekají volby prezidentské. Ty se uskuteční na konci března. Hlavním favoritem je předseda Národní rady Peter Pellegrini, současná prezidentka Zuzana Čaputová znovu kandidovat nebude. Kdy se volby konají, kdo jsou kandidáti a kdy budeme znát jejich výsledky?

V červnu 2024 končí pětiletý mandát současné slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Ta znovu kandidovat nebude, oznámila to v červnu minulého roku. Na konci března se tak rozhodne o jejím nástupci či nástupkyni.

Termíny voleb 2024: Kdy budou prezidentské volby na Slovensku

Termín slovenských prezidentských voleb oznámil 8. ledna předseda Národní rady Peter Pellegrini. Ten je též jedním z kandidátů. První kolo voleb proběhne v sobotu 23. března 2024. Pokud žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu, bude se konat druhé kolo voleb o dva týdny později, v sobotu 6. dubna 2024. 

Podmínky pro kandidaturu, kdo může kandidovat?

Kandidovat může každý slovenský občan, který je v den volby starší 40 let, má v zemi trvalý pobyt a je svéprávný k právním úkonům. Pokud kandidáti splňují tyto podmínky, musí mít ještě podporu nejméně 15 poslanců Národní rady nebo podporu alespoň 15 tisíc slovenských občanů s právem volit.

Letos bylo možné odevzdat návrhy na kandidáty do 30. ledna předsedovi Národní rady. Ten následně do 14 dnů od doručení přezkoumá, zda splňují všechny zákonné podmínky.

Kandidáti na slovenského prezidenta 2024

Ivan Korčok

Politik a diplomat, narozen 4. dubna 1964. Ve vládě Igora Matoviče a později i Eduarda Hegera zastával funkci ministra zahraničních věcí. Působil jako slovenský velvyslanec v USA a Německu. Svou kandidaturu oznámil loni v srpnu. Největší podporu mu vyjádřily strany Svoboda a Solidarita (SaS) a hlavní opoziční strana Progresivní Slovensko (PS).  

Ján Kubiš

Politik a diplomat, narozen 12. listopadu 1952. Bývalý ministr zahraničních věcí ve vládě Roberta Fica. Zastával též pozici slovenského velvyslance při OSN nebo generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Svou kandidaturu oznámil loni v létě s tím, že nebude usilovat o podporu žádné politické strany.

Igor Matovič

Politik a bývalý podnikatel, narozen 11. května 1973. Jedná se o kandidáta strany Hnutí Slovensko, jež vzniklo nedlouho po senátních volbách 2023. Matovič svoji kandidaturu oznámil na poslední chvíli a mnohé tím překvapil. Sám nepočítá s tím, že by volby vyhrál. Dle svých slov chce „krýt záda demokratickému kandidátovi“, který se dostane do druhého kola.

Peter Pellegrini

Předseda Národní rady SR se narodil 6. října 1975. Patří k největším favoritům prezidentské volby a je předsedou strany Hlas (Hlas-SD). Stranu založil poté, co opustil Směr-SD Roberta Fica. Proti Ficovi Pellegrini po jeho odchodu ze strany aktivně vystupoval. Po posledních volbách spolu ovšem obě strany uzavřely koalici společně se Slovenskou národní stranou (SNS). Pellegrini v minulosti zastával též funkci premiéra či ministra pro investice a informatizaci.

Marian Kotleba

Politik, narozen 7. dubna 1977. Je označován za extremistu. Dlouhodobě se negativně vyjadřuje proti Romům, Slovenskému národnímu povstání, NATO, EU a OSN. V roce 2022 ho slovenský nejvyšší soud odsoudil k podmíněnému trestu odnětí svobody, a tak přišel o mandát poslance. Je šéfem krajně pravicové strany Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko.

Andrej Danko

Politik a diplomat, narozen 12. srpna 1974. Předseda koaliční SNS a místopředseda sněmovny. Danko je na rozdíl od Fica vůči Pellegrinimu velmi kritický. Na svého soupeře zaútočil i v osobní rovině, kdy Pellegriniho vyzval, aby přiznal svou sexuální orientaci. To, jestli bude Danko kandidovat, ještě není jisté, ale má k dispozici 10 tisíc občanských podpisů. Svoji kandidaturu chce využít k upravení koaliční smlouvy a přerozdělení ministerstev. 

Patrik Dubovský

Historik, archivář a politik, narozen roku 1965. Sloužil jako odborný archivář na ministerstvu kultury nebo na ministerstvu zahraničních věcí. Pracuje v Ústavu paměti národa. Minulý rok podal trestní oznámení na místopředsedu parlamentu Ľuboše Blahu (Směr-SD) za to, že ve své kanceláři nahradil portrét prezidentky Zuzany Čaputové obrazem Che Guevary.

Róbert Švec

Politik a diplomat, narozen 21. srpna 1976. Působí jako předseda občanského sdružení Slovenské Hnutie Obrody. Na prezidenta kandidoval již v roce 2019. Neskrývá sympatie k Slovenskému fašistickému štátu a aktivně podporuje vystoupení Slovenska z Evropské unie a NATO.

Milan Náhlik

Politik a bývalý příslušník policejního sboru, narozen v roce 1976. V parlamentních volbách 2020 kandidoval za stranu HLAS ĽUDU. Na svém facebookovém profilu aktivně podporuje odchod Slovenska z EU a NATO. Pravidelně EU kritizuje. 

Štefan Harabin

Právník, soudce a politik, narozen 4. května 1957. V první vládě Roberta Fica zastával funkci místopředsedy vlády a ministra spravedlnosti. Do roku 2014 zastával pozici předsedy Nejvyššího soudu Slovenské republiky. V roce 2019 neúspěšně kandidoval na prezidenta. Zastává krajně pravicové názory a je pro vystoupení Slovenska z EU a NATO.

Krisztián Forró

Politik a podnikatel maďarské národnosti, narozen 31. ledna 1976. Od roku 2013 je zastupitel Trnavského samosprávného kraje a od roku 2021 předseda maďarsko-slovenské strany Aliancia. Za tu bude kandidovat letos v prezidentských volbách.

Volební systém na Slovensku

Volba prezidenta na Slovensku od roku 1999 probíhá přímou formou. Občané tak prezidenta volí v tajném hlasování. Vítězem se stává kandidát, který získá nadpoloviční většinu hlasů. Pokud se tak nestane v prvním kole, do dvou týdnů proběhne kolo druhé. Do toho se dostanou dva kandidáti s největším počtem hlasů. Mandát slovenského prezidenta trvá pět let a je možné ho vykonávat maximálně dvě po sobě jdoucí volební období.

Jak volit jako Slovák žijící v ČR 

Volit prezidenta mohou všichni slovenští občané, kteří nejpozději v den volby dovrší 18 let. Bohužel, volit z České republiky na rozdíl od voleb parlamentních nelze. Volit je možné pouze z volebních místností na území Slovenské republiky.

Ze zahraničí přitom v posledních parlamentních volbách volilo přes 58 tisíc občanů Slovenska žijících na území České republiky. Ti se bohužel v březnu budou muset vydat domů, pokud se chtějí voleb zúčastnit.

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku v roce 2019

Účast ve slovenských prezidentských volbách nebývá příliš vysoká. V roce 2019 přišlo v prvním kole volit pouze 48,74 % a v druhém pak 41,79 %. Pro srovnání, k posledním parlamentním volbám přišlo 68,51 % voličů.

Prezidentské volby v roce 2019 naprosto ovládla Zuzana Čaputová. Do druhého kola ji doprovodil Maroš Šefčovič, nestraník nominovaný Ficovým Směrem. Ve druhém kole Čaputová vyhrála v 50 okresech z celkových 79. 

Prezidenti Slovenska od roku 1999

PrezidentVe funkci
Michal Kováč1993–1998
Rudolf Schuster1999–2004
Ivan Gašparovič2004–2014
Andrej Kiska2014–2019
Zuzana Čaputová2019–současnost