Video placeholde
Policisté a záchranka na místě střelby na Filozofické fakultě v Praze (21.12.2023)
Policisté a záchranka na místě střelby na Filozofické fakultě v Praze (21.12.2023)
Policisté a záchranka na místě střelby na Filozofické fakultě v Praze (21.12.2023)
Policisté a záchranka na místě střelby na Filozofické fakultě v Praze (21.12.2023)
Policisté a záchranka na místě střelby na Filozofické fakultě v Praze (21.12.2023)
22
Fotogalerie

Časová osa útoku na filozofické fakultě: Ve 12:20 první podezření, ve 3 začala střelba, ve 4 zemřel útočník

Česko dnes zažilo nejtragičtější případ střelby ve své historii. V budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha v centru Prahy zemřelo podle policie 14 lidí a útočník, dalších 24 osob bylo při útoku zraněno. Mrtvý je i střelec, který zřejmě spáchal sebevraždu, stříleli po něm i zasahující policisté. Jeho totožnost zatím policie nepotvrdila, protože utrpěl devastující poranění. Pracuje nicméně s verzí, že podezřelým je čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň ve středních Čechách. Podívejte se, jak vypadala časová osa útoku.

Vývoj událostí kolem dnešní střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při které zemřelo 14 lidí plus útočník:

12:20 - Policie obdržela informaci o tom, že 24letý muž z obce Hostouň měl odjet do Prahy s tím, že si chce vzít život, oznámil policejní prezident Martin Vondrášek.

12:45 - Policie obdržela informaci o tom, že v Hostouni byl nalezen mrtvý muž, byl to otec podezřelého z následné střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, oznámil Vondrášek.

13:00 - Podle mluvčí středočeské záchranné služby Moniky Novákové záchranáři zasahovali v rodinném domě v Hostouni u Kladna. Na místě nalezli mrtvého muže. Přivolán byl také koroner, dále i pyrotechnici a další specialisté. Středočeští policisté zároveň vyhlásili pátrání po mladíkovi v souvislosti s násilnou smrtí muže v regionu. Nevylučují souvislost se střelbou na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

14:59 - Policie má první informaci o střelbě. 

15:22 - Oznámeno, že pražská policie zasahuje v centru města na náměstí Jana Palacha u nahlášené střelby ve škole. Na místo jedou všechny složky záchranného systému.

15:36 - Na místě střelby ve škole v centru Prahy jsou mrtví a zranění, uvedla policie. Podle informací ČTK se incident týká Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

15:42 - Policie vyzvala občany, aby se v okolí náměstí Jana Palacha, kde se střílelo ve škole, nezdržovali a nevycházeli ven. Zásah policie stále pokračuje.

15:43 - Na místě střelby ve škole v centru Prahy jsou mrtví a zranění, uvedla policie. Záchranáři napsali, že na místě se zraněných pravděpodobně nachází větší počet. Podle informací ČTK se incident týká Filozofické fakulty UK. Její studenti mezi sebou na internetu sdílejí informace, že lidé jsou zamčení v učebnách či knihovně a že se evakuují i studenti z učeben v Celetné ulici.

16:06 - Policie oznámila, že zneškodnila pachatele, který střílel v budově Filozofické fakulty UK. Na místě je podle ní několik mrtvých a desítky raněných, celá budova na náměstí Jana Palacha je evakuovaná a okolí uzavřeno.

16:52 - Pražská záchranná služba uvedla na síti X, že při střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy zemřelo 11 lidí včetně útočníka a velké množství lidí je zraněných.

16:54 - Středočeští policisté vyhlásili pátrání po mladíkovi v souvislosti s násilnou smrtí muže v regionu. Nevylučují souvislost se střelbou na pražské Filozofické fakultě UK. Nyní se ověřuje totožnost, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.

16.56 - Podle informací zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy opustil poslední zraněný pacient místo události a též byl ukončen traumatologický plán a to v 17:08. Na místě stále menší množství posádek z preventivních důvodů zůstává.

17:03 - Prezident Petr Pavel vyjádřil hlubokou lítost a soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby na FF UK. Poděkoval občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek. Prezidentská kancelář zároveň uvedla, že se Pavel urychleně vrací ze služební cesty z Francie. Hned po návratu do Česka se setká s bezpečnostními složkami státu.

17:15 - Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v reakci na střelbu v Praze uvedla, že je šokována "nesmyslným násilím", které si vyžádalo několik lidských životů, a vyjádřila soustrast rodinám obětí. Šéfka exekutivy EU to uvedla na svém účtu na síti X.

17:23 - Slovenský premiér Robert Fico vyjádřil upřímnou soustrast rodinám obětí dnešní střelby na UK v Praze. Uvedl, že Slovensko je připraveno pomoci.

17:27 - Německou ministryni vnitra Nancy Fraeserovou střelba v Praze šokovala. Na sociální síti X napsala, že v této těžké hodině myslí na české sousedy a přátele.

17:29 - Maďarský premiér Viktor Orbán vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech střelby v Praze. Na síti X napsal, že je hluboce šokovaný a modlí se za oběti.

17:37 - Oznámeno, že kvůli střelbě na FF UK se sejde mimořádně vláda.

17:38 - Předsedkyně EP Roberta Metsolaová uvedla, že je hluboce zděšena útokem na UK v Praze; soustrast vyjádřil také nizozemský premiér Mark Rutte.

17:45 - Záchranáři po střelbě v budově FF UK ošetřili celkem 24 zraněných, z toho 11 vážně, osm středně a pět lehce. Pražská záchranná služba oznámila, že všechny pacienty převezla do nemocnic a krátce po 17:00 ukončila traumatologický plán.

17:51 - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na síti X napsala, že je v kontaktu s Pavlem ohledně střelby v Praze. Vyjádřila upřímnou soustrast a lítost nad tragédií v předvánočním čase.

18:00 - Policie oznámila, že měla informaci o tom, že střelec bude mít přednášku v Celetné. Evakuovala proto tamní budovu, střelba se ale následně uskutečnila v jiné.

18:04 - Pachatel střelby na Filozofické fakultě UK se podle policie inspiroval obdobnou hrůznou událostí v zahraničí, řekl policejní prezident.

18:10 - Francouzský prezident Emannuel Macron uvedl: Cítím silné pohnutí nad zprávou o tom, že terčem vražedné střelby byla UK v Praze. Vyjadřuji solidaritu s oběťmi, zraněnými a jejich blízkými.

18:19 - Střelba na FF UK v Praze si vyžádala nejméně 15 mrtvých a 24 zraněných. Počet obětí aktualizoval policejní prezident Vondrášek. Totožnost střelce zatím policie nepotvrdila, utrpěl devastující poranění. Pracuje s verzí, že jde o člověka hledaného kvůli úmrtí na Kladensku.

18:37 - Při zákroku proti střelci nebyl zraněný nikdo z policistů ani z ostatních záchranných složek, uvedla policie. Zahájila ohledání místa činu.