Projev Vladimira Putina. (14.12.2023)

Projev Vladimira Putina. (14.12.2023) Zdroj: Reuters

Projev Vladimira Putina. (14.12.2023)
Projev Vladimira Putina. (14.12.2023)
Projev Vladimira Putina. (14.12.2023)
Projev Vladimira Putina. (14.12.2023)
Projev Vladimira Putina. (14.12.2023)
10
Fotogalerie

Putin: Na Ukrajině bojuje 617 tisíc ruských vojáků. Mír bude, až dosáhneme našich cílů

Na Ukrajině v současné době bojuje 617.000 ruských vojáků, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin na výroční tiskové konferenci, kterou Kreml letos spojil s odpověďmi hlavy státu na dotazy občanů. Podobná akce se po loňské pauze koná poprvé od invaze na Ukrajinu, kterou Rusko zahájilo loni v únoru. Putin dále tvrdil, že postavení ruských invazních sil se na téměř všech úsecích fronty zlepšuje. Šéf Kremlu dnes řekl, že mír na Ukrajině bude, až Rusko dosáhne svých cílů, kterými znovu označil "denacifikaci a demilitarizaci" sousední země.

"Mír bude tehdy, když dosáhneme našich cílů. Ty se nemění. Připomenu vám, o čem jsme mluvili – o denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny, o jejím neutrálním statusu," odpověděl Putin na dotaz, kdy nastane mír. "Pokud jde o demilitarizaci, pokud se (Ukrajinci) nechtějí dohodnout - pak jsme nuceni přijmout jiná opatření, včetně vojenských," uvedl také prezident. "Buď dosáhneme dohody, dohodneme se na určitých parametrech (ohledně velikosti a síly ukrajinské armády)... nebo to vyřešíme silou," řekl Putin.

Šéf Kremlu vyslal invazní vojska na Ukrajinu, v jejímž čele stojí stojí prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž má židovský původ, a kde krajní pravice podle volebních výsledků sehrávala na politické scéně okrajovou roli. Moskva mimo jiné kritizuje skutečnost, že Ukrajinci oslavují vůdce ukrajinských nacionalistů z dob druhé světové války Stepana Banderu, a trvá na tom, aby Ukrajina byla neutrální a nestala se členem NATO, o což usiluje Kyjev.

Putin dnes prohlásil, že v současné době není zapotřebí druhá vlna mobilizace. Do armády se podle něj přihlásilo během roku přibližně 486.000 dobrovolníků. Dalších 300.000 lidí ruské úřady podle agentury Reuters loni mobilizovaly. "V bojové zóně je 617.000 lidí," řekl později prezident s poznámkou, že frontová linie měří přes dva tisíce kilometrů. O něco dříve ve svém vystoupení řekl, že na Ukrajině bojuje na 244.000 mobilizovaných Rusů, kolem 41.000 jich armáda propustila z různých důvodů, například kvůli "zdravotnímu stavu".

K samotným bojům uvedl, že ruská invazní armáda zlepšuje své pozice na téměř celé frontové linii. "Prakticky po celé linii kontaktu naše ozbrojené síly, řekněme skromně, zlepšují své postavení," pronesl Putin, který také tvrdil, že Ukrajina na levém břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti ztratila některé ze svých nejlepších vojáků. Ukrajina letos dosáhla jen malých zisků ve své protiofenzívě, Rusko ovšem také neučinilo žádný hmatatelný pokrok od doby, kdy v květnu dobylo za cenu velkých ztrát město Bachmut, podotkla agentura Reuters.

Putin dnes v přímém přenosu, který vysílají ruské televize, vystupuje na tiskové konferenci, která se obvykle koná vždy v závěru roku. Současně odpovídá na dotazy občanů v takzvané "přímé lince". V loňském roce se ani jedno z těchto tradičních vystoupení nekonalo a letos Kreml obě akce spojil.

Putinovo vystoupení je určeno především domácímu publiku a je pro prezidenta příležitostí osobně řešit problémy obyčejných ruských občanů a upevnit svou moc před březnovými prezidentskými volbami, podotkla agentura AP. Vystoupení je podle ní silně aranžované a je to spíše podívaná než skutečné podrobování prezidenta kritickým dotazům. Putin, který je u moci už téměř 24 let, minulý týden potvrdil, že se bude ucházet o znovuzvolení.

Podle ruské agentury Interfax se vpředvečer pořadu sešly téměř dva miliony dotazů od občanů, kteří je mohli telefonovat nebo posílat skrze sms či sociální sítě; příjem dotazů prý pokračuje až do konce vystoupení. Ta obvykle trvají několik hodin.