Video placeholde

Kejval: Český sport politiky nezajímá, děti tloustnou a to bude mít fatální dopad na zdravotní systém

Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala je současný systém českého sportu nevyhovující. To má podle něj například dopad na menší úspěchy v kolektivních sportech na světové úrovni. Navíc podle něj za sportem nestojí u nás žádná silná ekonomická lobby, sport je málo propojený se školami a stojí i na okraji zájmu politiků. „V Česku je jakási obsese vzděláváním, ale sport v tom nehraje téměř žádnou roli… To je špatně. Princip ve zdravém těle zdravý duch přece musí fungovat, jinak to má a bude mít velmi vážné dopady na naše zdravotnictví,“ tvrdí Kejval v pořadu Reflexu Kontext Viliama Bucherta.

„Sport obecně, nehovořím jen o vrcholovém, funguje jako prevence proti celé řadě nemocí. Vezměte si například cukrovku, na jejíž léčení se investuje ze zdravotního pojištění ročně kolem 60 miliard korun. Tato nemoc je díky nadváze mnoha obyvatel ale na vzestupu a pořád se to horší. Prevencí proti ní je aktivní pohyb a rekreační sport. Myslíte si, že to někdo podporuje? Nějaká zdravotní pojišťovna? Viděl jste nějakou farmaceutickou společnost, že by podporovala sport?...

Podle analýzy České školní inspekce má dnešní generace chlapců stejnou tělesnou kondici jako měla děvčata před třiceti lety. Umíme si vůbec představit co to bude znamenat? Bude to mít velmi zásadní dopady na zdravotnictví. Navíc během covidu se hodně zvýšila obezita dětí, máme 16 procent obézních dětí. Udělali jsme společně s tou školní inspekcí tiskovou konferenci, kde jsme o dlouhodobých problémech s kondicí našich dětí hovořili. Objevilo se pak o tom jen minimum článků, lehce to přebila informace, že letos bude v Chorvatku draho. Přitom ty problémy, které se týkají kondice, pohybu a sportu dětí a mladých lidí budou mít mimořádné vážné dopady na celou českou společnost. Jenže skoro nikoho, kdo by se tomu měl více věnovat, to nezajímá. Třeba ministr zdravotnictví by to měl řešit,“ říká v rozhovoru pro Reflex Jiří Kejval.

Velký rozhovor s předsedou ČOV si přečtěte již zítra v novém Reflexu.

Reflex 50/2023