Psychiatr Jan Cimický

Psychiatr Jan Cimický Zdroj: reprofoto spolek Nepromlčíme

Psychiatr Jan Cimický
Jan Cimický
Psychiatr Jan Cimický
Jan Cimický
4
Fotogalerie

Psychiatr Cimický je ve vážném stavu ve střešovické nemocnici

Psychiatr Jan Cimický je podle serveru Blesk.cz ve vážném stavu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích. Server uvedl, že šlo o intoxikaci léky. Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, soud má začít 7. listopadu. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel už dřív obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

„Pacienta s tímto jménem a ročníkem narození k nám dopoledne přivezli v bezvědomí na ICU B, více informací poskytovat nemohu,“ informovali včera podle serveru na evidenci pacientů v ÚVN.

Psychiatra obvinilo několik jeho pacientek ze sexuálního obtěžování či přímo napadení před dvěma lety. Herečka a zpěvačka Jana Fabiánová uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. Příspěvek na sociální síti zveřejnila podle médií kvůli informaci o tom, že by měl Cimický od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana dostat vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Cimický v minulosti vinu odmítl, kritizoval také postup policie. Uvedl, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, dodal. Vyznamenání od Zemana se nakonec rozhodl nepřevzít.

Kriminalisté původně navrhli obžalobu pro Cimického loni v říjnu, tehdy ho vinili z 28 případů znásilnění či vydírání. Státní zastupitelství o měsíc později kauzu policii vrátilo k došetření. Nařídilo jim, aby se vypořádali s otázkou, zda nejsou některé skutky promlčeny. Znovu policie navrhla lékaře obžalovat v červnu. Státní zástupce podal obžalobu v srpnu.