Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Blesk – D. Malík, Reuters, Instagram, ČTK/AP, Profimedia.cz

Při řádění Hamásu byl zavražděn i Čech. Do Izraele přijel za svou přítelkyní

Obětí teroristického útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael je i český občan. Serveru Novinky.cz informaci dnes potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Dvaadvacetiletý muž podle webu zahynul při útoku v kibucu Nirim.

"Oran Elfasi se zasazoval o mír, chtěl trávit čas se svou přítelkyní a rozhodně nechtěl, aby v Izraeli nebo Gaze umírali civilisté. Upřímnou soustrast rodině tohoto česko-izraelského mladíka. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat," napsalo Ministerstvo zahraničí na Twitter spolu s fotkou zavražděného.

Česko-izraelský občan Oran Elfasi byl zabit během útoku Hamásu na IzraelČesko-izraelský občan Oran Elfasi byl zabit během útoku Hamásu na Izrael|Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ozbrojenci z hnutí Hamás zastřelili i přeživší holokaustu z Terezína, devadesátiletou Ginu Semiatichovou pocházející z Československa. Vyplývá to z dřívějších informací na facebooku Památníku Terezín a na izraelském serveru Ynetnews.

Útok Hamásu ze 7. října si podle dnešních slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyžádal životy "1400 Izraelců, možná více". Stovky ozbrojenců Hamásu v izraelském pohraničí vraždily civilisty, včetně žen a dětí, zatímco z Gazy Hamás na Izrael vypálil několik tisíc raket. Na dvě stě lidí unesl Hamás do Gazy jako rukojmí a několik tisíc dalších osob zranil.

Při odvetném izraelském bombardování palestinského Pásma Gazy zemřelo 3300 lidí, uvedla dnes podle agentury Reuters palestinská ministryně zdravotnictví Maj Kajlová. Zároveň upozornila na akutní nedostatek léků v nemocnicích v Pásmu Gazy a zhoršující se humanitární krizi v této oblasti, kde na území menším než Praha žije přes dva miliony lidí.