Exprezident Andrej Kiska

Exprezident Andrej Kiska Zdroj: ČTK/AP/Václav Šálek

Exprezident Andrej Kiska
Exprezident Andrej Kiska
Exprezident Andrej Kiska
Exprezident Andrej Kiska
Exprezident Andrej Kiska
7
Fotogalerie

Soud na Slovensku uznal exprezidenta Kisku vinným z daňového podvodu

Soud první instance na Slovensku dnes uznal bývalého prezidenta Andreje Kisku vinným z daňového podvodu. Soudkyně Okresního soudu v Popradu to řekla při člení rozhodnutí, v jehož závěru oznámí výši trestu. Verdikt není pravomocný. Exprezident byl souzen pro nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty (DPH) své rodinné firmy KTAG, a to v souvislosti se zahrnutím nákladů na Kiskovu předvolební prezidentskou kampaň do účetnictví KTAG, ve které byl Kiska jednatelem před zvolením hlavou státu v roce 2014.

Spolu s Kiskou soud uznal vinným i druhého obžalovaného jednatele KTAG Eduarda Kučkovského.

Podle obžaloby náklady na Kiskovu předvolební kampaň nesouvisely s podnikáním KTAG a ani se smlouvou, kterou Kiska s touto firmou uzavřel. Žalobce uvedl, že KTAG tak neoprávněně uplatnila nárok na vrácení DPH v celkové výši přes 155.000 eur (3,8 milionu korun).

Kiska se během soudního procesu hájil tím, že KTAG na základě zmíněné smlouvy platila náklady a zároveň přijímala výnosy z jeho přednáškové a vydavatelské činnosti. Ty vykonával už před zvolením hlavou státu a pak v ní pokračoval po skončení prezidentského mandátu v roce 2019. Obhajoba zase tvrdila, že žalovaný skutek není trestným činem a že nenašla žádný jiný verdikt soudů v podobné kauze jako je Kiskův případ. KTAG spornou výši daně v minulosti i s penále doplatila.