Video placeholde

Masakr na festivalu v Izraeli počtem obětí překonal i útoky na diskotéku Bali či střelbu v klubu Bataclan

Místem zřejmě nejhoršího masakru během víkendového útoku radikálů z Hamásu na Izrael se stal hudební festival poblíž Pásma Gazy, kde extremisté zabili přes 250 lidí. Řádění teroristů z hnutí Hamás se počtem obětí stalo nejkrvavějším útokem na kulturní akce. Překonalo tak i například útoky na diskotéku na Bali či útok na pařížský klub Bataclan.

Pokračování 2 / 9

Útok na klub Delfinarium v Tel Avivu

1. června 2001 - Při sebevražedném atentátu na diskotéce Delfinárium v Tel Avivu zahynulo 21 lidí, většinou mladých Izraelců, a 120 lidí bylo zraněno. Atentátník odpálil nálož u vchodu do zábavního podniku. K zodpovědnosti za útok se přihlásilo palestinské hnutí Hamás.

Pokračování 3 / 9

Útok na noční klub na indonéském ostrově Bali

12. října 2002 - Útoky na noční klub na indonéském ostrově Bali zabily 202 osob, převážně cizinců (nejvíce obětí - 88 - byli Australané). Za atentátem stáli islamističtí radikálové Jemaah Islamiyah, napojené na síť Al-Káida. V roce 2008 byli za masakr na Bali popraveni tři islámští extremisté, další desítky lidí byly odsouzeny k dlouholetému vězení.

Pokračování 4 / 9

Při masakru v roce 2002 v divadle Dubrovka v Moskvě zemřely desítky lidí.Při masakru v roce 2002 v divadle Dubrovka v Moskvě zemřely desítky lidí. | profimedia.cz

23. října 2002 - Čečenští ozbrojenci zaútočili na moskevské divadlo Dubrovka, kde asi 57 hodin zadržovali přes 900 lidí, za jejich propuštění požadovali odchod ruských vojsk z Čečenska. K odpovědnosti za přepadení se přihlásil Šamil Basajev. Při akci ruského komanda zemřelo 129 civilistů a 40 teroristů. Většina se otrávila plynem, který byl použit při zásahu.

Pokračování 5 / 9

Zásah u klubu Bataclan.

3. listopadu 2015 - Při šesti teroristických útocích v Paříži zahynulo 129 lidí, jeden člověk zemřel později v nemocnici, přes 350 bylo zraněno, zemřelo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan, kde zemřelo na devět desítek lidí, a na několika místech v centru Paříže. K útoku se přihlásil extremistický Islámský stát.

Pokračování 6 / 9

Masakr v gay klubu Pulse na Floridě. Střelec Omar Mateen v něm zabil 50 lidí a dalších 53 zranil!

12. června 2016 - Střelba v nočním klubu v Orlandu na Floridě si vyžádala 50 mrtvých včetně útočníka a 53 zraněných. K pachateli střelby s největším počtem obětí v historii Spojených států se přihlásila extremistická organizace Islámský stát. Střelec se podle šéfa FBI Jamese Comeyho zradikalizoval zřejmě sám, ale pod vlivem ze zahraničí. Americká policie však nenašla důkazy že by devětadvacetiletý Omar Mateen dostával pokyny od zahraničních teroristických skupin.

Pokračování 7 / 9

Noční klub Reina, ve kterém se při novoročních oslavách odehrál teroristický útok

1. ledna 2017 - Noční útok na diskotéku v Istanbulu, kde lidé slavili příchod nového roku, si vyžádal 39 mrtvých, z toho 27 cizinců. Teroristovi, jímž byl čtyřiatřicetiletý Uzbek Abdulgadir Mašaripov, se v nastalém zmatku podařilo uniknout. Zadržen byl v Istanbulu v polovině ledna 2017, v září 2020 mu soud vyměřil doživotí.

Pokračování 8 / 9

První fotografie z předsálí koncertní haly, kde došlo k výbuchu

22. května 2017 - Při teroristickém útoku v severoanglickém Manchesteru zemřelo 22 lidí (včetně pachatele) a přes tisíc zraněno. Útok se odehrál ve foyer haly po koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové, útočníkem byl sebevražedný atentátník, 22letý Brit libyjského původu Salman Abedi. Více než polovině obětí nebylo ani 16 let, nejmladší byla osmiletá holčička. K masakru se přihlásil Islámský stát.

Pokračování 9 / 9

Teroristé zabili na hudebním festivalu 250 lidí.

7. října 2023 - Na začátku útoku Hamásu na Izrael zaútočili teroristé na účastníky hudebního festivalu, který se konal v Negevské poušti u kibucu Reim jen pár kilometrů od Pásma Gazy. Festival Supernova, jehož součástí byla tři pódia, kemp, bar a jídelna, se stal místem zřejmě nejhoršího masakru během víkendového útoku, extremisté zabili přes 260 účastníků akce.