Ve věku 94 let zemřel bankéř Richard Salzmann

Ve věku 94 let zemřel bankéř Richard Salzmann Zdroj: Profimedia.cz

Ve věku 94 let zemřel bankéř Richard Salzmann
Ve věku 94 let zemřel bankéř Richard Salzmann
Herečka Eva Salzmannová
3
Fotogalerie

Zemřel bývalý šéf Komerční banky a senátor ODS Richard Salzmann. Patřil k osobnostem ekonomické transformace

V pondělí zemřel bankéř Richard Salzmann, někdejší generální ředitel Komerční banky (KB) a senátor za ODS. Bylo mu 94 let. Dnes to ČTK potvrdila jeho dcera Eva Salzmannová. Patřil k známým osobnostem období ekonomické transformace po pádu komunistického režimu. Šéfem Komerční banky (KB) byl sem let a  senátorem za ODS čtyři roky.

Salzmann se narodil 10. května 1929 v Plzni do rodu potomků zakladatele tamního vyhlášeného hostince U Salzmannů. V roce 1952 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a poté pracoval až konce roku 1989 ve Státní bance československé. V roce 1990 přešel jako náměstek do Komerční banky (KB) a již o rok později se stal jejím generálním ředitelem. Po vzniku akciové společnosti KB v březnu 1992 byl zvolen i předsedou představenstva. Z funkce generálního ředitele KB odstoupil v červnu 1998.

Ve své době patrně nejznámější český bankéř Salzmann změnil za šest let Komerční banku v gigantický podnik, který byl ve svém oboru jedním z největších nejen v ČR, ale i ve všech postkomunistických zemích. Razantně expandující KB se stala rozhodujícím majitelem některých akciových společností a finančně byla zainteresována v řadě podniků. Na druhé straně se však například půjčkou společnosti Bohemia Art, která získala kladenskou Poldi Ocel, dostala KB podle odborníků do pozice, kdy se nemohla zříci spoluzodpovědnosti za kritický stav známého podniku.

Za Salzmannova vedení přišla KB o zhruba osm miliard korun kvůli ztrátovému obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona. Salzmann však byl jediným člověkem z tehdejšího vedení KB, který nebyl trestně stíhán. Vyšetřovatel to vysvětloval tím, že Salzmann se v 90. letech inkriminovaných jednání představenstva o Alonově B.C.L. neúčastnil.

V letech 1991 až 1993 byl místopředsedou a členem prezidia Fondu národního majetku ČR a od roku 1993 až do března 1996 působil jako předseda Burzovní komory Burzy cenných papírů v Praze. V letech 1996 až 1998 byl členem prezídia Bankovní asociace.

Salzmann byl v letech 1966 až 1970 členem komunistické strany, v roce 1991 vstoupil do ODS, za kterou byl na podzim 1996 zvolen senátorem za obvod Brno-město. V Senátu zasedal v ústavně-právním výboru a vykonával post místopředsedy volební komise a poté působil ve výboru pro evropskou integraci. Ve volbách v roce 2000 svůj mandát již neobhajoval.

Salzmann byl vdovec, s manželkou Evou, bývalou učitelkou, měl dvě dcery - Eva je herečkou a Barbora etnografkou.