M1 Abrams

M1 Abrams Zdroj: oruzhie.info

Tanky Abrams jsou ve výzbroji USA přes 40 let, bojovou premiéru zažily ve válce v Perském zálivu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes potvrdil, že na Ukrajinu dorazily první americké tanky Abrams, informovala agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden minulý týden po schůze se Zelenským v Bílém domě uvedl, že první tanky M1 Abrams na Ukrajinu dorazí už tento týden. Záměr dodat Ukrajině 31 tanků Abrams Biden oznámil v lednu.

Americký list The New York Times (NYT) dnes s odvoláním na dva nejmenované představitele amerického ministerstva obrany uvedl, že se tanky na Ukrajinu podařilo nakonec dopravit o několik měsíců dříve, než byl původní odhad. Podle těchto zdrojů byly tanky Abrams na Ukrajinu dopraveny už v sobotu a jedná se o první část z 31, které Bidenova administrativa Ukrajině slíbila. Kolik tanků bylo doposud na Ukrajinu přivezeno, zdroje NYT neupřesnily.

Abramsy se zařadí mezi další tanky v ukrajinském arzenálu, které by Kyjev mohl použít k proniknutí na území ovládané Ruskem ve východních a jižních částech Ukrajiny. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov ale varoval, že tanky Abrams bude třeba nasazovat ve velmi "specifických operacích", aby nedošlo k jejich zničení.

Pokračování 2 / 10

Tank Abrams.Reuters

Abrams je americký bojový tank třetí generace, který byl koncipován pro moderní obrněnou pozemní válku a v současnosti patří k nejtěžším tankům ve službě. Vyvinut byl v 70. letech a do výzbroje americké armády se dostal v roce 1980. Pojmenován byl po americkém generálovi Creightonu Abramsovi, který velel ve vietnamské válce. Tank existuje ve třech variantách: původní M1 a modernizovaných M1A1 (vyráběla se v letech 1985 až 1992) a M1A2 (od roku 1992). Podle serveru Deagel.com se vyrobilo přes 11.000 abramsů.

Pokračování 3 / 10

Tank Abrams.ČTK / AP / Christian Murcock

Tank Abrams je vyzbrojen kanonem ráže 120 milimetrů (stejná ráže, jakou mají německé tanky Leopard, které byly rovněž poslány na Ukrajinu) s dostřelem přes čtyři kilometry a v zásobě může mít až 40 střel. Tank měří téměř deset metrů, váží až 67 tun a je poháněn turbínou o výkonu 1500 koní. Maximální rychlost tanku po zpevněném povrchu je 72 kilometrů v hodině a jeho dojezd činí 450 kilometrů.

Pokračování 4 / 10

Tank Abrams.Reuters

Tank vyniká vysokým stupněm ochrany čtyřčlenné posádky, přesností palby a také celkovou odolností. Vybaven je keramickým pancířem, který ho chrání před ručními protitankovými zbraněmi a ve značné míře i před většinou dělostřelecké munice. Mezi jeho nevýhody patří vysoká spotřeba paliva a nemožnost překonávat hluboké vodní překážky.

Pokračování 5 / 10

Tank Abrams.Reuters

Americká armáda verze M1A2 průběžně modernizuje, inovace se týkají zejména integrovaných elektronických systémů. Mezi pokročilé elektronické vybavení nejnovějších verzí těchto tanků patří například senzory sklonu a síly větru, laserové dálkoměry či termovize.

Pokračování 6 / 10

M1 Abramsoruzhie.info

V bojové akci se abramsy poprvé ocitly za války v Perském zálivu v roce 1991, kde bylo nasazeno přes 1800 tanků M1A1, které podstatně převýšily irácké tanky sovětského původu jako T-55 nebo T-72. V konfliktu bylo v boji poškozeno jen 18 strojů, polovina z nich ale byla opravitelná. Dalšího využití se abramsy dočkaly v Iráku při masivní americko-britské operaci Irácká svoboda v roce 2003, po které se zhroutil režim autoritářského prezidenta Saddáma Husajna. Tehdy bylo nasazeno zhruba 500 těchto tanků. Menší počet abramsů byl zapojen i do války v Afghánistánu.

Pokračování 7 / 10

M1 Abramstanks-encyclopedia.com

V letech 2010 až 2012 dodaly Spojené státy přes 140 modernizovaných tanků M1A1 Abrams irácké armádě. Různé typy tanků Abrams vlastní také ozbrojené síly Maroka, Kuvajtu, Egypta, Austrálie, Saúdské Arábie a získat by je měl i Tchaj-wan.

Pokračování 8 / 10

M1 Abramsoruzhie.info

Dohodu o nákupu abramsů od Spojených států podepsalo před nedávnem také Polsko. V loňském roce se Varšava dohodla na pořízení 250 modernizovaných tanků M1A2 Abrams, které budou dodány v letech 2025 až 2026, a letos v lednu podepsal ministr obrany Mariusz Blaszczak smlouvu o nákupu dalších 116 tanků Abrams M1A1. Všech 366 abramsů by měla používat 18. mechanizovaná divize. Prvních 14 tanků Abrams zakoupených ve Spojených státech z vyřazované výzbroje americké námořní pěchoty dorazilo do Polska letos v červnu. Polsko se tak stalo první evropskou zemí, která si abramsy pořídila. V březnu stejný záměr ohlásilo Rumunsko.

Pokračování 9 / 10

M1 Abramsoruzhie.info

Americký prezident Joe Biden v lednu oznámil, že Spojené státy dodají Ukrajině 31 tanků M1 Abrams. Washington přitom ještě nedávno argumentoval proti poskytnutí této techniky Ukrajincům. Podle tehdejších vyjádření zástupců Pentagonu jsou tanky Abrams příliš těžké na výcvik a údržbu a navíc používají specifické palivo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že první tanky Abrams dorazily na Ukrajinu.

Pokračování 10 / 10

M1 Abramstanks-encyclopedia.com

O dodávky západních tanků od svých spojenců usilovala Ukrajina řadu měsíců. Jako první západní země oznámila letos v polovině ledna dodávku tanků na Ukrajinu Británie. Jednalo se o deset tanků Challenger 2. Německo pak ještě v lednu přislíbilo Kyjevu tanky Leopard a zároveň povolilo, aby tyto tanky německé výroby na Ukrajinu reexportovaly i další evropské země. První tanky Leopard 1 obdržela Ukrajina počátkem září od Dánska, Nizozemska a Německa. Na Ukrajinu také zamířily desítky modernějších tanků Leopard 2, poslalo je například Německo, Polsko, Švédsko, Norsko, Portugalsko, Finsko, Španělsko či Kanada. Ukrajinská armáda také získala stovky starších i modernizovaných tanků T-72 od České republiky, Polska, Dánska či Maroka.