Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (6.1.2023)

Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (6.1.2023) Zdroj: Blesk:Renata Matějková

Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (6.1.2023)
Soud s Andrejem Babišem 6. 1. 2023
Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (6.1.2023)
Soud s Andrejem Babišem 6. 1. 20223
Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo: Jana Nagyová a Andrej Babiš (6.1.2023)
12
Fotogalerie

Vrchní soud zřejmě zrušil osvobozující rozsudek v kauze Čapí hnízdo

Vrchní soud v Praze dnes rozhodl o odvolání státního zástupce v kauze Čapí hnízdo, v níž byl letos v lednu nepravomocně osvobozen bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Výsledek nesdělí, dokud rozhodnutí nedoručí státnímu zástupci a obhájcům. Novinářům to řekla mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Písemné vyhotovení usnesení podle ní nelze očekávat dříve než za měsíc. Z procesního postupu nicméně vyplývá, že odvolací senát zřejmě osvobozující rozsudek zrušil a případ vrátil pražskému městskému soudu k novému projednání. Babišův obhájce Michael Bartončík ČTK sdělil, že rozhodnutí nemůže komentovat, dokud s ním není seznámen.

O odvolání rozhodoval senát soudců Evy Brázdilové, Stanislava Králíka a Roberta Pacovského. "V neveřejném zasedání odvolací senát rozhodl usnesením, které bude nyní písemně vyhotoveno a následně rozesláno procesním stranám prostřednictvím soudu prvního stupně – Městského soudu v Praze. Vzhledem ke složitosti věci, jejíž spis čítá přes 36.000 stran, nelze písemné vyhotovení rozhodnutí očekávat dříve než za měsíc," uvedla Kolářová.

"Jelikož rozhodnutí ve věci dosud nebylo vyhotoveno, natož doručeno, a procesní strany se s ním tedy neměly možnost seznámit, nebude Vrchní soud v Praze výsledek jednání komentovat. Této zásady zdejší soud dbá ve všech věcech nehledě na jejich mediální sledovanost," doplnila mluvčí.

Vrchní soud v Praze nařídil v případu neveřejné zasedání, tedy jednání bez přítomnosti státního zástupce či obhájců. V neveřejném zasedání nelze podle trestního řádu odvolání pro nedůvodnost zamítnout a rozsudek prvostupňového soudu potvrdit. Soud ale může nepravomocný verdikt zrušit a případ vrátit zpět městskému soudu. Právě to v odvolání požadoval státní zástupce Jaroslav Šaroch.

"Jak vyplývá i z tiskové zprávy Vrchního soudu v Praze, nejsem ještě s obsahem rozhodnutí seznámen. Z povahy věci jej proto ani nemohu komentovat," napsal ČTK Bartončík.

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Firma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Podle nepravomocného rozhodnutí Městského soudu v Praze se ale v řízení neprokázalo, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci. Agrofert z Babišových svěřenských fondů a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudce Jana Šotta vzájemně nekonkurovaly na stejném relevantním trhu. Šaroch v odvolání závěry soudu rozporoval.

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou byli stíháni od roku 2017. Babiše musela ke stíhání několikrát vydat Sněmovna, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení a naposledy v březnu 2022. Pražský městský soud případ projednával od loňského září, nepravomocný osvobozující rozsudek vynesl letos v lednu.