Holding Agrofert prodal vydavatelství Mafra.

Holding Agrofert prodal vydavatelství Mafra. Zdroj: Archiv Blesku

Andrej Babiš se zbavuje médií. Holding Agrofert prodal vydavatelství Mafra

Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) prodal pardubickou chemičku Synthesia, mediální společnost Mafra a firmu Londa skupině Kaprain podnikatele Karla Pražáka. O dohodě na transakci, kterou ještě budou posuzovat antimonopolní úřady, dnes ČTK informoval mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Cenu neuvedl, podle serveru Hospodářských novin (HN) se spekuluje o víc než deseti miliardách korun.

"Odprodej těchto aktiv nám umožní se do budoucna více soustředit na klíčové segmenty našeho podnikání," uvedl předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša. "Dnes jsme podepsali naši doposud největší akvizici. Díky akvizici Synthesie výrazně posílíme na evropském trhu speciální chemie," komentoval transakci Pražák. Nákupem vydavatele Mafra a firmy Londa, která provozuje rozhlasové stanice Impuls a RockZone, jeho skupina vstupuje do nového oboru.

Agrofert mohla k prodeji firem Mafra a Londa motivovat nová pravidla, podle nichž od příštího roku nebudou smět vrcholní politici vlastnit provozovatele rozhlasového a televizního vysílání a vydavatele periodického tisku ani prostřednictvím svěřenského fondu. Nový zákon se přitom vztahuje i na poslance, kterým Babiš v současnosti je.

Mafra vydává mimo jiné deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro nebo týdeníky Téma a 5plus2. Je provozovatelem serverů iDNES.cz, Expres.cz nebo portálu s jízdními řády iDOS.cz. Provozuje také hudební televizi Óčko a virtuálního operátora Mobil.cz. Loni snížila ztrátu na 85 milionů korun z předloňských 113 milionů.

Synthesia Pardubice se zabývá výrobou produktů pro odvětví nátěrových hmot a tiskových barev nebo barviv pro textilní, papírenský a kožedělný průmysl. Vyrábí také nitrocelulózu, oxycelulózu a řadu organických a anorganických chemikálií. Agrofertu patří od roku 2002. Loni zvýšila zisk po zdanění o 19 milionů na 183 milionů korun.

V chemickém průmyslu už skupina Kaprain podniká. Jedním z jejích pilířů je společnost Spolchemie, která patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici ve výrobě nátěrových hmot. Součástí skupiny je také tradiční slovenská chemička Fortischem.