Video placeholde
Zlatá deska
Sondy Voyager stále letí vesmírem
Sondy Voyager stále letí vesmírem
Sondy Voyager stále letí vesmírem
Sondy Voyager stále letí vesmírem
15
Fotogalerie

Ztracen ve vesmíru. NASA kvůli chybnému povelu ztratila kontakt se sondou Voyager 2

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) se snaží zachytit signál sondy Voyager 2, se kterou před více než týdnem ztratil kontakt. Loď vzdálená miliardy kilometrů od Země je bez spojení od chvíle, co řídící centrum omylem vyslalo chybný příkaz, napsal dnes list The Guardian. Anténa sondy se tím posunula o pouhá dvě procenta, to ale stačilo k přerušení komunikace.

NASA v pondělí uvedla, že po jakémkoliv signálu nyní pátrá její obrovská anténa v australské Canbeře. Voyager 2 se nyní nachází ve vzdálenosti 19 miliard kilometrů od Země a trvá více než 18 hodin, než signál dorazí k Zemi.

O navázání kontaktu se nyní snaží také Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA, která řídí misi Voyager. V nadcházejícím týdnu budou tamní odborníci naslepo vysílat správný příkaz v naději, že se jim podaří sondu zasáhnout. Pokud nebudou experti úspěšní, bude NASA muset počkat do října na automatický restart systémů, který by podle úřadu měl obnovit komunikaci.

Sonda Voyager 2 odstartovala z Floridy v roce 1977 s cílem prozkoumat Sluneční soustavu a zejména Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Do mezihvězdného prostoru vstoupila v roce 2018. Jen několik týdnů před ní NASA vyslala do vesmíru Voyager 1, který je od Země 24 miliard kilometrů, a je tedy je nejvzdálenějším člověkem vytvořeným objektem od naší planety.

Voyager 2 má na své palubě pozlacenou gramofonovou desku, která kromě místa původu sondy obsahuje i zprávu případným nálezcům. Poselství je namluveno v 55 jazycích, v české verzi zni: „Milí přátelé, přejeme vám vše nejlepší." Sonda směřuje do prázdného mezihvězdného prostoru. Přibližně za 40 tisíc let se přiblíží na vzdálenost necelých dvou světelných let k malé hvězdě Ross 248.